Kontroll avgörande för flyktingopinion

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Kontroll avgörande för flyktingopinion Senaste nytt om flyktingkrisen

Kontroll avgörande för flyktingopinion - - Det är min tolkning av vad jag ser, säger Ruist som forskar om migration vid Göteborgs universitet och som efter ett års arbete blivit klar med boken Global migration - orsaker och konsekvenser.

Boken, som presenteras på ett SNS-seminarium, är Ruists försök att sammanfatta en mängd forskningsstudier från hela världen om migrationens effekter i länder som människor lämnar och på platser de söker sig till.

En övergripande slutsats är att migrationen inte är särskilt omfattande och effekterna av invandring är relativt små, de kan vara positiva och negativa. Men oftast är de hanterbara och flera länder som haft en hög invandring i Europa eller den övriga västvärlden har ändå kunnat bevara sammanhållning och klarat ekonomin.

Men tre händelser på senare år visar tydligt på hur attityder snabbt kan svänga. Invandring och flyktingfrågan är en mycket stark kraft för politiker när det gäller att mobilisera väljare. Ruist pekar på flyktingkrisen i Europa 2015, Storbritanniens röst för att lämna EU och Donald Trumps framgång i presidentvalet i USA 2016. I de två senare fallen användes migrationsfrågan som extra bränsle.

- Det är tre exempel som skiljer sig mycket åt, men den gemensamma nämnaren är inte att det skulle ha handlar om ovanligt hög invandring - det går att visa på exempel på mycket större invandring för länder vid andra tillfällen. Men det människor reagerade på var att de upplevde en brist på kontroll, säger Ruist.

Källa - 2019-06-10 14:09

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Kirsebergsfängelset mkb
 3. Om det blir nyval
 4. Piska som i usa
 5. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 6. Björklund flossar
 7. Kuratorn mobulbostäder MKB
 8. Poeten mot fascismen
 9. Angela merkels efterträdare
 10. Bilda regering efter valet

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+