Kraftig ökning av antal kvotflyktingar i år

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Kraftig ökning av antal kvotflyktingar i år Senaste nytt om flyktingkrisen

Kraftig ökning av antal kvotflyktingar i år - I år kommer Sverige att ta emot 3400 kvotflyktingar, vilket är en kraftig ökning jämfört med i fjol.

De flesta platserna är vikta för människor på flykt från kriget i Syrien.

Till skillnad från andra migranter, så slipper kvotflyktingar att ge sig av på farliga resor utan att veta om de får stanna eller inte när de kommer fram. Kvotflyktingar väljs ut av FN:s flyktingorgan UNHCR på plats och kan ta sig till sitt nya hemland på ett ordnat sätt, med alla papper och tillstånd redan i ordning.


Mest utsatta

I fjol kom 1900 kvotflyktingar till Sverige. I år utökas kvoten till 3400 som ett första steg på vägen till 5000 personer 2018. Ett ökat antal kvotflyktingar är en del av migrationsöverenskommelsen mellan regeringen och allianspartierna hösten 2015.

Migrationsverket har nu beslutat hur platserna ska fördelas.

-Vår fördelning bygger helt och hållet på UNHCR:s bedömning av var de mest utsatta finns, säger Oskar Ekblad, chef för flyktingkvoten på Migrationsverket.

UNHCR har föreslagit att Sverige främst ska fokusera på att ta emot syrier. 1770 platser ska därför gå till syrier som befinner sig på flykt, ofta i något av grannländerna till Syrien.


Akuta behov

En stor del av kvoten är också så kallade akutplatser, där personer kan behöva skydd så snabbt som inom 24 timmar.

-De kan tas från var som helst i världen. Det är människor som befinner sig i akut uppkomna situationer där deras liv är i fara, till exempel av medicinska skäl eller för att de riskerar att återsändas till Syrien eller något annat land där de riskerar att torteras eller dödas, säger Oskar Ekblad.

UNHCR hoppas att kunna vidarebosätta runt 200000 personer i världen under 2017. Det motsvarar inte behovet, men är ändå fler än de 80000 platser som stått till förfogande de senaste åren.

Källa - 2017-02-14 15:00

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 5. Björklund flossar
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+