Kraftig ökning av barn som befaras fara illa

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Kraftig ökning av barn som befaras fara illa - Orosanmälningarna kring barn som far illa har ökat kraftigt senaste året. I Stockholm var de en fjärdedel fler än i fjol. Samtidigt tog nära hälften av utredningarna längre tid en fyra månader, den lagstadgade gränsen.

-För enskilda barn kan det bli katastrofalt när det drar ut på tiden, säger barnpsykolog Åsa Landberg.

Lärare i skolan eller förskolan som fått höra av ett barn att hen blir slaget hemma. En granne eller närstående som larmar om att det förekommer droger och är mycket stök och bråk i ett hem där det bor barn. Så kan typiska orosanmälningar till socialtjänsten om att barn befaras fara illa se ut, enligt barnpsykologen Åsa Landberg som tidigare arbetat på Rädda Barnen.

Förra året tog stadsdelsnämnderna i Stockholm stad emot 21926 anmälningar från myndigheter och privatpersoner, jämfört med 17701 år 2014. Det motsvarar en ökning med 24 procent. Anmälningarna har ökat varje år sedan 2011, då de var ungefär hälften så många som förra året. Utifrån siffrorna går det dock inte att säga att nära 22000 barn befarades fara illa, eftersom samma barn kan vara föremål för flera anmälningar.

Ökningen beror till stor del på att Stockholm tog emot fler ensamkommande flyktingbarn förra året jämfört med tidigare år. I princip alla ensamkommande flyktingbarn som hamnar i Stockholm blir föremål för en anmälan, att de befinner sig själva i Sverige utan vårdnadshavare är i sig skäl att koppla in socialtjänsten.

De 2143 ensamkommande barn som Stockholm tog emot förra året står dock sannolikt inte för hela ökningen av anmälningar, som var 4225 fler än år 2014.

Åsa Linhagen (MP), socialborgarråd i Stockholm, pekar på flera möjliga orsaker bakom ökningen förutom fler ensamkommande barn och unga. Hon nämner att Stockholm växer vilket innebär att det bor fler barn och unga i staden och nya hårdare regler för anmälningsplikten för myndigheter.

- Generellt är det bra att människor inom myndigheter och privatpersoner vänder sig till socialtjänsten när man känner oro för ett barn. Men det är klart att man måste fundera på om det beror på att fler barn far illa, säger Åsa Lindhagen.

Sex av tio anmälningar ledde efter en första bedömning vidare till utredning. En sådan får enligt lagen ta högst fyra månader, men nära hälften, 44 procent av utredningarna, tog längre tid än så. Andelen har ökat från 38,5 procent år 2013. I några av de fallen fanns giltiga skäl till förlängning, men mer än var tredje utredning som gjordes i Stockholm förra året innebar ett lagbrott eftersom den tog för lång tid utan giltigt skäl.

Åsa Landberg tycker inte att de långa utredningstiderna är acceptabla, och pekar på att tidsgränsen är till för att skydda barn.

Åsa Lindhagen menar att de långa utredningstiderna är ett tecken på att socialtjänsten är hårt belastad.

-Det är naturligtvis inte bra när man inte håller de lagstadgade tidsgränserna. Det finns ett skäl till att man har en tidsgräns för utredningar, vi ska inte ha ärenden som ligger under lång tid. Självklart är det vår uppgift att hålla gränserna, säger Åsa Lindhagen.

Hon tror att en viktig förklaring till att de långa utredningstiderna är att socialtjänsten inte fick tillräckliga resurser under alliansstyret 2006 till 2014.

I stadens budget för 2016 avsattes 95 miljoner extra till insatser för barn och unga och till fler socialsekreterare.

-Vi har haft det som en av våra stora prioriteringar från majoritetens sida att vi måste stärka upp barn- och ungdomsvården. Men det är ett arbete som kommer att ta tid. Det handlar både om resurser men också arbetssituationen i övrigt, säger Åsa Lindhagen.

I rapporten bedömer Socialförvaltningen att de ensamkommande barnen kommer att behöva stöd från socialtjänsten under flera år framöver, sannolikt “både psykosocialt och i ungdomarnas utbildningssituation. "

Enligt Åsa Landberg ser behoven väldigt olika ut bland ensamkommande barn. För vissa räcker det med att få någonstans att bo, gå i skola och en vuxen som finns där om det behövs. Andra har väldigt stora behov av stöd från samhället.

-Det finns en risk att de förutom krigs- och katastrofupplevelser har varit med om övergrepp på vägen till Sverige. Det finns också en ökad risk att ensamkommande barn utsätts för övergrepp, kränkningar och människohandelsbrott i Sverige. Då är det viktigt att man utreder varje barn ordentligt, säger Åsa Landberg.

Källa - 2016-08-23 21:00

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+