Kraftigt oväder i välfärdslandet

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Kraftigt oväder i välfärdslandet Senaste nytt om flyktingkrisen

Kraftigt oväder i välfärdslandet - I fredags satt jag på pendeltåget från Stockholm mot Uppsala. Jag sprang för att hinna med, vilket i efterhand visade sig vara fåfängt. Någonstans norr om Märsta stannade tåget på grund av växelfel, stod stilla en lång stund medan vi besvikna insåg att "På spåret" för vår del denna fredag skulle utgöras av den bokstavliga versionen, och därtill i sjunkande rumstemperatur. Till slut vände tåget åter mot Märsta där vi anmodades vänta på nästa tåg.

Det här är en text från SvD Ledare. Ledarredaktionen är partipolitiskt oavhängig med beteckningen obunden moderat.

Vid den tidpunkten då vi alla lämnat Märsta, inträffade andra händelser där samma kväll. Aftonbladet rapporterade igår att en civil polispatrull stannade en bil vid 21. 30-tiden för en rutinkontroll. Två personer sprang från platsen, men polisen sprang efter, och lyckades få fast dem.

Men därefter ska ett gäng med ett 20-tal maskerade ungdomar ha dykt upp och omringat patrullen, samt lyckats frita de gripna personerna. De två personerna är anhållna i sin frånvaro, och enligt Aftonbladets uppgifter är en av dem en känd gängkriminell man i 30-årsåldern som tidigare i veckan ska ha hörts i samband med mordet på en man i Jakobsberg. I den övergivna bilen, som nu är beslagtagen, uppges polisen ha hittat ett automatvapen av modell AK-47 och runt en halv miljon kronor i kontanter. (AB 2/2)

Vi får aldrig låta oss avtrubbas, säger vi lite då och då, oavsett det handlar om flyktingars drunkningsdöd på Medelhavet, antisemitiska uttryck i samhället eller oroande kriminalitet. Det är lättare sagt än gjort. Måhända blir man kanske inte avtrubbad, men en mänsklig och ganska rimlig skyddsmekanism är ju att inte varje dag låta sig helt känslomässigt fångas av ondska och elände, för att undvika att gå under.

Och ändå får man en känsla av att allt för mycket bara tillåts fortgå. För den som vill/vågar finns ett ständigt nyhetsflöde av händelser som alla på med det politiska språket skulle kallas "oacceptabla". Eller för "utmaningar" - problem för vilka man inte ser någon lösning.

En liten artikel som passerar förbi i kvällspressen, omgiven av andra artiklar om snöoväder, bantningstips, spekulationer inför Andra Chansen och finska dyktrick. Men som berättar det oerhörda att 20-talet unga ligister var mer både mer och fler än vad en civil polispatrull kunde hantera. Att statens våldsmonopol i fredags var underlägset de kriminella.

Nu utfärdar meteorologerna varningar runt om i landet. Efter snö följer mera snö. Vi som befinner oss i "drabbade" områden får rusta oss mentalt och praktiskt; skotta, klä oss rätt, ta höjd för trafikstörningar. Men hur ska vi reagera på det som hände i Märsta under den sena fredagskvällen? Det är effekterna av ett oväder i välfärdslandet som ingen har någon prognos för om, eller när, det förväntas gå över.

Tf vd, chefredaktör och ansvarig utgivare: Anna Careborg

Politisk chefredaktör: Tove Lifvendahl

Redaktionschef och stf ansvarig utgivare: Maria Rimpi

Redaktionell chef för digitala prenumerationer
och stf ansvarig utgivare: Martin Ahlquist

Chef SvD Nyheter: Mikael Larsson (vik)

Chef SvD Näringsliv: Maria Sundén Jelmini (vik)

Chef SvD Kultur: Lisa Irenius

Postadress Svenska Dagbladet, 105 17 Stockholm

Besök Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm

Organisationsnummer 902004-3619

Telefon Kundväxel +46 8 618 02 20

Telefon Växel +46 8 13 50 00

Källa - 2019-02-03 16:44

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 5. Björklund flossar
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+