Kravet Stoppa utvisningarna av ensamkommande

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Kravet Stoppa utvisningarna av ensamkommande Senaste nytt om flyktingkrisen

Kravet Stoppa utvisningarna av ensamkommande - Krav på att stoppa utvisningarna till Afghanistan och att slopa kravet på att asylsökande barn ska bevisa sin ålder. Det var några av frågorna som lyftes när demonstrationer hölls i hela landet under lördagen. I Stockholm samlades flera tusen på Sergels torg, varav många själva är asylsökande.

Mellan 1000 och 2000 personer samlades på Sergels torg i Stockholm på lördagen med krav på att utvisningarna till Afghanistan stoppas. Demonstrationen var en del av manifestationer på 15 orter runt om i hela landet. Enligt arrangörerna är Sveriges utvisningar till Afghanistan inhumana och man kräver bland annat att återvändandeavtal endast skrivs med säkra länder.

De flesta deltagarna på demonstrationen var själva flyktingar, många av dem ensamkommande barn som väntar på besked om de får stanna i landet. Femtonåriga Morad Ali har varit i Sverige sedan i oktober 2015 men vet inte om han kommer att få stanna.

- Vi har kommit hit idag för att visa att Sverige och Europa gör fel när de utvisar människor till Afghanistan, säger Morad Ali.

- Om jag skulle återvända skulle jag bli dödad. Det är krig där jag kommer ifrån och talibanerna har makten.

Rörelsen #vistårinteut, som är en av arrangörerna bakom dagens demonstrationer, består bland annat av personal som kommer i kontakt med de asylsökande. De vittnar om stort psykiskt lidande på grund av utvisningshotet.

- Det märks tydlig skillnad från i somras, det är många som mår dåligt. De kan inte sova, går inte till skolan. Många väntar på besked och är oroliga för vad som händer nu, berättar Mariana som arbetar på ett boende för asylsökande ungdomar.

Alireza är en annan deltagare på demonstrationen. Han har fått uppehållstillstånd för flera år sedan, men är här för att visa sitt stöd.

- Det som händer nu är oacceptabelt. Regeringen i Afghanistan har sagt att de kan erbjuda dem ett bättre liv, men det är en stor lögn, det stämmer inte. Det är krig i de flesta områden i Afghanistan, säger Alireza.

Eftersom de flesta ensamkommande flyktingbarn är uppväxta i Iran har de inga förutsättningar till ett bra liv i Afghanistan, menar han.

- De vet ingenting om landet. Oavsett vilket område i Afghanistan de skickas till så kommer de inte klara sig, säger Alireza.

Han jobbar idag på ett boende för ensamkommande och ser hur de påverkas av situationen.

- Jag ser hur de tänker och beter sig, de är väldigt oroliga. De ser en mörk framtid nu. De har gjort den här resan för att få ett bättre liv och att skicka tillbaka dem är ingen bra lösning, varken för Sverige eller Afghanistan, säger Alireza.

Migrationsminister Morgan Johansson försvarade nyligen utvisningarna i Sveriges Radios Studio ett. Han menade att varje asylärende måste prövas för sig, och att det är en del av regeringens migrationspolitik.

- Det skapas en bild av att alla får avslag. Sverige tog emot 35000 ensamkommande ungdomar förra året. 85 procent av de ansökningar som prövas i sak får bifall. Men Sverige som land kan inte ta ansvar för alla tonårspojkar från Mellanöstern. Vi kan inte ha fri invandring för tonårskillar från Mellanöstern, sa Morgan Johansson.

Källa: TT

Källa - 2016-10-22 17:56

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 5. Björklund flossar
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+