Kreml skördar framgångar i Europa och USA

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Kreml skördar framgångar i Europa och USA - Brexit, Trump och nu Fillon - väljarna banar väg för nya ryska framgångar i säkerhetspolitiken, konstaterar Sofia Nerbrand.

Med en ny högerpresident i Elyséepalatset under nästa år förändras Frankrikes position i en rad frågor. François Fillon blir det borgerliga partiet Republikanernas kandidat i valet den 7 maj 2017 och kommer med allra största sannolikhet att stå emot högerpopulisten Marine Le Pen. Båda kandidaterna har redan deklarerat att de vill ha avspänning med Ryssland, ta bort EU:s sanktioner som infördes som en reaktion på Rysslands ockupation av Krim samt föra en annan politik i Syrien (läs närmare samarbete med Ryssland även där).

President Vladimir Putin torde dansa hela vägen till internationella sammankomster. Det utrikespolitiska landskapet håller på att omformas rejält. Med en förmodad Brexit stakar Storbritannien ut en annan kurs än kontinenten. Med en tillträdande president Donald Trump kommer osäkerhet kring Natos roll, USA:s relation till Ryssland och flera inställda frihandelsavtal.

Detta ger ett utrymme för Putin att utöka de brutala bombningarna av den forna juvelen Aleppo.

Han har också på senare tid placerat kärnvapenmissiler i Kaliningrad för att påminna Nordeuropa om sin styrka. Tysklands Angela Merkel har reagerat genom att dels deklarera att Tyskland ska öka sina försvarsanslag till 2 procent av BNP, dels att hon ställer upp för en fjärde mandatperiod som förbundskansler. Men Merkel är pressad inrikespolitiskt och det kommer inte att bli enkelt för henne att bli omvald.

Många liberaler runtom i världen kommer att sörja när president Barack Obama lämnar Vita huset i januari. På många sätt på goda grunder -rabulisten Donald Trump är en formidabel olycka.

Samtidigt är det sorgligt att konstatera att Obamas svaga utrikespolitik har öppnat för den utveckling vi nu ser i världen. USA har lämnat en rad konfliktområden, varken hackade eller malda. Där staten förlorat våldsmonopolet och förmågan att upprätthålla lag och ordning i till exempel Afghanistan, Irak och Syrien har terrororganisationen IS och andra islamistiska fundamentalister kunnat fara fram. USA accepterade även i praktiken Rysslands övertagande av Krim.

Där USA har tagit ett kliv tillbaka har brutala män klampat in. Världens absolut mäktigaste land har lämnat utrymme för allehanda marodörer i inte minst Mellanöstern, vilket spillt över i flyktingkris och härdsmälta i demokratiska, men ack så tröga, politiska system i väst. Det öppna samhället behöver ett starkt försvar för att överleva.

Att Barack Obama fick Nobels fredspris innan han ens hunnit verka som president under åtta år blev de goda förhoppningarnas ironi. Låt oss hoppas att de nya högröstade, stridslystna och sluga aktörerna på scenen inte ser till att allt slutar i tragedi.

SOFIA NERBRAND är redaktör i Säkerhetsrådet, ordförande förBertil Ohlininstitutetsamt en röst ipodcasten PK-liberalerna.

Källa - 2016-11-28 14:23

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+