Kritik mot ny Interpol chef

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Kritik mot ny Interpol chef Senaste nytt om flyktingkrisen

Kritik mot ny Interpol chef - Kinas biträdande minister för allmän säkerhet, Meng Hongwei, valdes härom dagen till ny chef för den internationella polisorganisationen Interpol. Meng har tidigare även varit näst högsta chef för den paramilitära polisstyrka som Kina ofta sätter in vid regionala oroligheter, som i Tibet eller vid gränsen mot Nordkorea, skriver The Guardian.

Människorättsorganisationen Amnesty International är kritisk.

- Den här är mycket oroande. Inte minst på grund av Kinas agerande i en rad fall som går helt emot det mandat Interpol har. Exempelvis i fallet med den svenske förläggaren Gui Minhai som, av allt att döma, har kidnappats av den kinesiska regimen. Det här gör att vi måste extra vaksamma och granska alla efterlysningar från Kina via Interpol extra noga, säger Ami Hedenborg, talesperson för svenska Amnesty International, till TT.

Sedan Kinas president Xi Jinping kom till makten 2012 har han slagit ner hårt på korruptionen i landet. Över en miljon lokala myndighetspersoner och makthavare har bestraffats, men kritiker hävdar att presidenten även använder sin makt för att tillintetgöra politiska motståndare.

Interpol har inte mandat att gripa personer i andra länder, men organisationen utfärdar "notiser" om internationellt efterlysta personer, vilket Kina har gjort för 100 personer som har flytt utomlands.

En tredjedel av dessa uppges ha återförts till Kina, men samarbetet med många länder, framför allt i väst, går trögt på grund av landets rykte avseende mänskliga rättigheter. Utlämningsavtal saknas med ett flertal länder, däribland Sverige, USA och Kanada.

"Detta är extraordinärt oroande givet Kinas långa tradition av att försöka använda Interpol för att arrestera dissidenter och flyktingar utomlands" konstaterar Nicholas Bequelin, talesperson för Amnesty International i Sydostasien, på Twitter.

Källa - 2016-11-12 10:12

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 5. Björklund flossar
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Angela merkels efterträdare
 8. Bilda regering efter valet
 9. Flyktingkaravanen
 10. Fabian fjälling

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+