Kritiken fick de vuxna att lyssna

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Kritiken fick de vuxna att lyssna - För tre år sedan valdes idag 17-åriga Viktoria Lamberth till ordförande i ungdomsparlamentet, som är de ungas forum för att kunna vara med och påverka i olika frågor som rör dem.

Ledamöterna - ungdomar från de olika högstadieskolorna - träffas och pratar sig samman om olika ståndpåunkter som sedan förs fram till kommunes politiker.

- Det har varit väldigt spännade och har stärkt mig mycket som person. Man möter olika människor och lär sig bemöta olika åsikterpå ett bra sätt.

När Sydsvenskan intervjuade Viktoria Lamberth för två år sedan var hon frustrerad.

Hon tyckte att ungas inflytande var för litet. Visserligen fick elevrepresentanterna vara med och tycka. Men det fungerade inte i praktiken. Politiker och andra vuxna lyssnade för lite och lade sig i för mycket.

En beachvolleyplan vid Spångholmsskolan i Bara var ett exempel. Ungdomsparlamentet kom med idén våren 2013. Sedan fastande alltihop i byråkratin.

Ett annat exempel var en logga som ungdomarna hade tagit fram för att trycka på tröjor och informationsmaterial. Men inte förrän politikerna hade godkänt utseendet fick loggan alls användas.

- Det blev blandade reaktioner på artikeln. Några tyckte att jag borde ha framfört kritiken direkt till berörda och inte gått ut i pressen. Men jag fick också mycket uppmärksamhet och många tyckte att det var bra att jag sade ifrån, säger Viktoria Lamberth.

Kritiken tog skruv. Bland annat bjöds hon in för att presentera ungdomsparlamentets verksamhet i kommunfullmäktige.

- Det har blivit mycket bättre. Nu lyssnar de på ett annat sätt och låter oss vara med och ha synpunkter på frågor som rör unga. Vi har till exempel fått lämna synpunkter på utformningen av den nya skolan och vara med och bestämma dess namn.

- Kanske berodde det på artikeln. Men också på att vi har haft ett generationsskifte inom kommunen och att vi har fått ett ungdomspolitiskt program där det sägs hur ungas åsikter ska tas till vara.

- Och beacholleyplanen är äntligen på plats. Fast själv är jag inte där så mycket. Nu går jag ju på gymnasiet, säger Viktoria Lamberth.

I slutet av året går hennes mandatperiod ut och parlamentet får en ny ordförande. Viktoria Lamberth ser olika tänkbara framtidsfrågor för dem som ska ta över att jobba vidare.

- Att stärka banden mellan unga i de olika kommundelarna kan vara en sådan. Kanske kan man ordna gemensamma aktiviteter i skolan och på fritiden. Att samarbeta och lära mer av andra ungdomsparlament kan också vara viktigt.

Oavsett vilket tycker hon att det är viktigt att unga engagerar sig för att påverka.

- Många ser inte möjligheterna. Att öka medvetandet är något vi pratat om, säger Viktoria Lamberth.

Varje år får ungdomsparlamentet 100 000 kronor i bidrag från kommunen att använda efter eget tycke. Här kan elevråd och ungdomar ansöka om bidrag. Parlamentet brukar försöka välja ändamål som så många som möjligt har glädje av.

- Vi har till exempel använt pengar för att ordna aktiviteter där unga från flyktingboenden kunnat möta svenska ungdomar.

Ett annat exempel var nykterhetskontroller på Sommarrocken. Ungdomar som blåste grönt fick lottsedlar med chans att vinna priser i form av presentkort som parlamentet köpt.

Hur ser dina framtidsplaner ut?

- Jag har inte bestämt mig ännu. efter gymnasiet vill jag kanske läsa juridik. Men jag är också jätteintresserad av samhälle. En dröm är att kunna jobba som diplomat.

- Politik är också tänkbart. Jag har ju en åsikt som jag hållit för mig själv eftersom jag inte har velat sätta en politisk stämpel på ungdomsparlamentet, säger Viktoria Lamberth

Källa - 2016-09-27 13:16

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+