Krocken mellan vad vi vill och förmår

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Krocken mellan vad vi vill och förmår - De uppstår återkommande; krockarna mellan vad vi vill och vad vi upplever att vi förmår. I dag har riksdagen röstat igenom lagen om tillfälliga begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd i Sverige. Kortfattat kan sägas att skälet till lagen är att Sverige inte längre vill utgöra en sådan magnet för asyl- och anhöriginvandrare som det tidigare varit. Att politikerna under en ansenlig tid sade att det inte fanns någon gräns, skapade mycket av den situation som politikerna har att hantera idag.

Och som med alla beslut kommer konsekvenser, ofta både av den önskade och oönskade sorten. En direkt konsekvens av dagens beslut - svårigheterna till familjeåterförening - står uppenbart direkt i strid med det som varit den svenska flyktingpolitikens humanitära ansats under senare tid.

Det är som med alla oförutsebara förändringar, orättvist mot dem det drabbar. Det skyltfönster vi satte ut mot världen höll inte riktigt för närmare beskådan, och det drabbar nu de som lockades in. Ur det perspektivet kan man också beklaga dagens beslut; har Sverige inte ansvar för vad det en gång torgförde till dem som har riskerat liv och besparingar för att ta sig hit?

För ett drygt år sedan, långt innan omläggningen, skrev kollegan Per Gudmundson om hur intention och konsekvens återkommande slår emot varandra: "Det är inte lätt att vara en god människa under så grymma premisser. Politiker tillsätts dock kanske inte främst för att vara goda, utan för att fatta de svåraste av beslut. "

Just nu framförs både rimlig och orimlig kritik mot beslutet. Det är rimligt att sakligt granska innebörden av lagen, och allra bäst är förstås om man själv har en uppfattning om hur man ska lösa ut målkonflikten som ingen kan blunda för. Klart är dock att vi kommer att behöva diskutera och resonera kring hur vi framåt hittar en hållbar migrationspolitik. Att det var en SD-märkt talman som klubbade igenom beslutet ska ses som en påminnelse om vilka politiska krafter man ger näring om man inte får ihop ideal och realitet. All frustration och vrede som nu riktas mot riksdagens ledamöter bör därför kanaliseras i konstruktiva förslag om hur ekvationen ska fås att gå ihop.

I denna diskussion bör asylrätten granskas, vilket Jonatan Lönnqvist har skrivit om; vi säger att vi "hedrar" den men täpper samtidigt till möjligheterna för människor att få rätten prövad. Ett hyckleri, således. Frågan bör snarare vara: Hur hedrar vi på riktigt intentionen bakom asylrätten, människors rätt att söka asyl? Ska Sverige fortsatt "hedra" rätten enbart för de som hade turen, pengarna och gynnsamma förhållanden på Medelhavet att komma hit, eller fundera över ett större kvotsystem som vi själva styr över och därmed möjliggöra för fler barn, kvinnor och äldre att få sin rätt hedrad?

Hur ska vi se på de många migranter som vill komma hit som inte har asylskäl? Eftersom det finns en ekonomisk gräns för hur många vi utifrån nuvarande mottagningssystem kan ta emot borde vi diskutera hur vi kan ändra mottagningssystemet så att vi bättre kan dra nytta av det faktum att många vill bygga sitt liv här? Långt ifrån alla länder erbjuder den tämligen omfångsrika och direkta tillgång till välfärdssystemen som vad Sverige gör och tycks ändå kunna integrera nykomlingar, många långt mer framgångsrikt än vad Sverige kan. Så varför utgår vi då från att ett mycket kostsamt och ineffektivt mottagande måste se likadant ut framöver?

Källa - 2016-06-21 17:38

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+