Kvinnor och barn släpps in i Mexiko

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Kvinnor och barn släpps in i Mexiko Senaste nytt om flyktingkrisen

Kvinnor och barn släpps in i Mexiko - Myndigheterna har släppt in tiotals kvinnor och barn som tagit sig till Mexikos gräns från Honduras. Samtidigt visar bilder mängder av människor som försöker ta sig över gränsfloden med flottar.

- Jag är lyckig, lycklig! Äntligen! ropade 21-åriga Gina Paola Montes när hon tillåtits komma in i Mexiko, skriver nyhetsbyrån AFP.

Ytterligare en kvinna svimmade av utmattning när hon nådde mexikansk mark.

En aktivist från Honduras berättade att den grupp med kvinnor och barn som släppts in kommer att ges asyl och erbjudas boenden i staden Tapachula.

Hundratals migranter är kvar på den bro vid den mexikanska gränsen, där de stoppades för över ett dygn sedan, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Migranterna sov under bar himmel i kraftiga skyfall på bron över floden Suchiate, några sov på sovsäckar, andra klängde sig fast vid en metallgrind. Över gränsen till Mexiko kom de inte, där stoppades de av kravallpolis. Några av migranterna skakade i gränsstängslet och några hoppade i Suchiate för att simma över. Ytterligare andra vände tillbaka mot Guatemala.

På lördagen visade flera medier, bland annat CNN, hur migranter tog sig över floden vid gränsen mellan Mexiko och Guatemala med hjälp av flottar. Några valde att simma över.

Honduras och Guatemala uppger att länderna försöker hjälpa de honduranska migranterna att återvända till sitt hemland och ländernas presidenter Juan Orlando Hernández och Jimmy Morales ska mötas i Guatemala under lördagen.

I fredags kväll twittrade Hernández att han begärt godkännande från Guatemalas regering att skicka räddningsmanskap för att hjälpa honduraner i Guatemala. Han har även bett om att få anlita transport för de som vill vända hem.

På lördagen meddelade Guatemalas president Morales att omkring 2 000 honduraner återvänt till sitt hemland. Ytterligare nära 500 migranter uppges vara på väg tillbaka, skriver Reuters.

- USA har sagt att vi ska agera som allierade i den här frågan. Det är en delikat situation, för det här kan inspirera till fler karavaner, sade en källa nära Morales, enligt Reuters.

Karavanen började i Honduras förra helgen och har gått genom Guatemala. Men vid gränsen till Mexiko är det stopp. USA:s president Donald Trump vill inte att karavanen ska nå USA och har hotat med att dra in bistånd till Honduras om migranterna kommer dit.

Tiotusentals människor har lämnat Guatemala, El Salvador och Honduras under de senaste åren. Förutom fattigdom är det utbredda våldet och gängkriminaliteten - regionen har en av de högsta mordfrekvenserna i världen - huvudanledningar till flykten.

Av Honduras befolkning lever 68 procent i fattigdom, enligt statistik från FN. Honduras är ett av världens våldsammaste länder. Mycket av våldet kommer från gängrivalitet och droghandel.

Vd, chefredaktör och ansvarig utgivare: Fredric Karén

Politisk chefredaktör: Tove Lifvendahl

Redaktionschef och stf ansvarig utgivare: Maria Rimpi

Chef SvD Nyheter: Maria Sundén Jelmini

Chef SvD Näringsliv: Daniel Kederstedt

Chef SvD Kultur: Lisa Irenius

Postadress Svenska Dagbladet, 105 17 Stockholm

Besök Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm

Organisationsnummer 902004-3619

Telefon Kundväxel +46 8 618 02 20

Telefon Växel +46 8 13 50 00

Källa - 2018-10-20 03:17

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 5. Björklund flossar
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+