L Ny minister bör visa solidaritet med Hongkong

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

L Ny minister bör visa solidaritet med Hongkong Senaste nytt om flyktingkrisen

L Ny minister bör visa solidaritet med Hongkong - Sveriges nya utrikesminister måste som första åtgärd visa vårt lands solidaritet med befolkningen i Hongkong. Bland annat kan Sverige behöva erbjuda asyl för de demokratiaktivister som kan behöva fly, skriver företrädare för Liberalerna.

Det här är en argumenterande text med syfte att påverka. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Två miljoner människor deltog i en av sommarens demonstrationer för att befria Hongkong från Kinas totalitära inblandning i deras system och för ökad demokrati. Det motsvarar drygt 25 procent av landets befolkning. Unga som äldre. Fattiga som rika. Det som händer i Hongkong är inte ett separatistiskt våldsamt uppror, det är en demokrati som föds.

Den arabiska våren borde vid det här laget visa hur bräcklig en resa mot demokrati kan vara. Syriens totala kollaps, Egyptens diktatoriska kontinuitet och Tunisiens grusade dröm om demokrati. Sverige och resten av världens fria länder behöver axla ett större demokratiskt ansvar för att understödja demokratiutveckling i länder och regioner som vill byta ut förtryck mot frihet. Sverige och EU måste använda sina ekonomiska och humanitära muskler för att sätta press på Kina som förvägrar Hongkong demokrati. Det måste kosta att kränka mänskliga rättigheter och vi måste kunna garantera säker passage till Europa för de som behöver fly politiskt förtryck.
Enligt en frihetsrapport från Freedom House där länders frihet rankas från 0-100, där 0 är total ofrihet, och 100 är som högst, noterar Kina 11. I Hongkong är nivån 59. På andra sidan Taiwansundet är frihetsindexet så högt som 93. Ett land där konstitutionen skyddar religiösa och sexuella minoriteter och som garanterar varje medborgares rätt att rösta för sina företrädare. Kinesisk demokrati är möjligt. Att stå upp för Hongkongs rätt till självbestämmande och demokrati är svensk feministisk utrikespolitik på riktigt.

Liberalerna kräver därför följande åtgärder för att Sverige ska verka för att understödja den demokratiska utvecklingen i Hongkong: 

Sveriges utrikespolitik ska verka för att främja jämställdhet, jämlikhet och demokrati. Vi har som ett litet land begränsade möjligheter att påverka i den riktningen, av den anledningen har vi inte råd att undvika stödja det formativa skeende som Hongkong befinner sig. Vi måste stödja de miljoner människor i Hongkong som tror på demokrati.

Johan Pehrson (L)
gruppledare
Fredrik Malm (L)
utrikespolitisk talesperson
Joar Forssell (L)
riksdagsledamot

Källa - 2019-09-10 14:35

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 5. Björklund flossar
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+