Läkaren klarade inte av att se vad IS gjort med barnen

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Läkaren klarade inte av att se vad IS gjort med barnen - Det började med en gala i Södertälje. Slutade några veckor senare med 30 ton mat och leksaker till 500 syriska och irakiska flyktingbarn i ghetton utanför Beirut i Libanon. Välgörenhetsorganisationen ADFA har just återvänt efter ännu en resa till Mellanöstern.

Skräckhistorierna blandas med hopp. Alltför ofta är det barnen som är de värst drabbade.

- Det är också barnens historier som är svårast att värja sig emot, säger Nuri Kino, författare, journalist och initiativtagare till organisationen ADFA - A Demand For Action.

Organisationen startade hösten 2014 och riktar in sig på att hjälpa yazidier, kristna och andra minoriteter som har drabbats av IS terror.

Från början var det tänkt att det skulle vara en lobbyorganisation, men allteftersom nöden blev mer akut förvandlades ADFA också till en biståndsorganisation.

- Den här resan inleddes med en snabbt ihopsamlad gala i Södertälje med en rad artister. Där fick vi in över halv miljon kronor. När vi reste ner på skärtorsdagen, den 18 april i år, hade vi fått ihop ytterligare insamlade pengar, totalt 682 000 kronor, berättar Nuri Kino.

Den summan räckte till 30 ton mat och leksaker och små påskpresenter till 500 barn. Dessutom kunde man hjälpa till med hyra för några änkor och deras barn.

Målgruppen är huvudsakligen kristna flyktingar som hamnat i ghetton utanför Beirut. De har antingen tvingats bort eller valt bort de vanliga flyktinglägren på grund av sin tro.

- Våra belopp kan tyckas små i de här sammanhangen men vi gör ändå skillnad. Vi har inga flashiga kontor och har knappt några kostnader alls. Alla volontärer på plats i Libanon jobbar utan ersättning, säger Nuri Kino.

Han berättar nattsvarta historier om vittnesmål de fått ta del av. Om barn som tvingas uppleva hur syskon eller kusiner kidnappas, våldtas och under lång tid får leva sina liv i källarförråd.

- Den här gången hade vi med en amerikansk läkare som hade hört av sig till oss och ville se hur vi jobbade. Men han klarade inte av hembesöken, som vi gör hos nyanlända. Han bröt ihop av alla historier om hur barnen hade drabbats av IS.

- Vi blir alla traumatiserade av berättelserna. Men vi har inget val - vi kan inte göra något annat än försöka hjälpa.

Nuri Kino är också noga med att berätta om hopp. Bland annat om den unga tjejen som var svårt sjuk och på väg att bli blind. Henne lyckades man rädda genom bra sjukhusvård och även synen är på väg tillbaka, i åtminstone ett öga.

Många av dem som organisationen träffar vill vidare, bort från Libanon.

- De drömmer om asyl i Kanada eller Australien. De länderna har de störst chans att få visum till. Men även där har man stramat åt. För att komma till Sverige krävs det att flyktingarna betalar smuggelligor minst 100 000 kronor. Det är ändå ingen garanti för att lyckas.

- Nästa steg för oss är att ta fram en rapport som förhoppningsvis ska kunna ge en översiktsbild av läget i just Libanon när det gäller flyktingar som drabbats av IS våld.

- Tanken är också att ha med enskilda vittnen som berättar. Vi hoppas att rapporten ska vara klar till augusti i år och att det leder till att fler hjälper flyktingarna, säger Nuri Kino.

Tf

Källa - 2019-05-04 15:01

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+