Långa straff för nazister bakom bombdåd

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Långa straff för nazister bakom bombdåd Senaste nytt om flyktingkrisen

Långa straff för nazister bakom bombdåd - Det blev fleråriga fängelsestraff för de tre nazisterna som stått åtalade för tre bombdåd i Göteborg - trots att Göteborgs tingsrätt friar på vissa av åtalspunkterna.

Enligt kammaråklagare Mats Ljungqvist hade männen politiska motiv till att placera ut sprängladdningarna. Att männen fälls är därför principiellt viktigt, anser han.

- Det är oerhört viktigt att tingsrätten markerar emot det som vi kallar inhemsk extremism, det vill säga brott i politiska syften, säger Mats Ljungqvist till TT.

- Måltavlorna man har valt ligger väl inom ramen för vad personer inom en vit makt-miljö skulle kunna välja.

Männen döms för tre sprängdåd i vintras. Två av bomberna, vid en lokal för Syndikalisterna respektive ett flyktingboende i Västra Frölunda, detonerade. Den tredje bomben, vid ett annat flyktingboende, utlöstes aldrig.

Längst straff, fängelse i åtta år och sex månader, får en 23-åring som enligt rätten medverkat som gärningsman i alla tre fallen. En 50-åring döms till fem års fängelse för medhjälp i två av fallen medan den tredje mannen, en 20-åring, döms till ett och ett halvt års fängelse.

Den 5 januari i år fick en anställd livshotande skador i sitt högra ben när en sprängladdning detonerade vid ett flyktingboende i Västra Frölunda. Mats Ljungqvist tycker att två av de åtalade männen - 23-åringen och 50-åringen - borde dömas för mordförsök, men fick inte tingsrätten med sig.

Enligt domen bör männen ha insett att sprängladdningarna skulle kunna innebära fara för människors liv eller hälsa. Rätten anser dock att det finns en osäkerhet kring männens eventuella uppsåt.

De ska dock betala skadestånd på drygt 197000 kronor till den skadade mannen.

Mats Ljungqvist anser att straffen ligger väl i linje med brotten som de tre männen döms för. Däremot är det inte osannolikt att han väljer att överklaga, åtminstone när det gäller det misstänka mordförsöket.

- Men männen döms ändå i huvudsak för de tre gärningar som vi har lagt dem till last, säger Ljungqvist.

- Jag är nöjd med att tingsrätten markerar mot den här typen av brott och dömer ut kraftfulla straff.

Även Michael Hansson, försvarsadvokat för 23-åringen, kommer att överväga ett överklagande.

- Jag tycker att det verkar som att tingsrätten ändå försökt göra en bedömning av vad som rent faktiskt har hänt, inte det som åklagaren påstår skulle kunna ha hänt, säger Hansson till TT.

- Däremot saknar jag en del resonemang i domen, bland annat kring det här med medgärningsman och medhjälpare. Det är en skillnad där.

Tingsrättens dom var inte enhällig. Ordföranden ville fria 23-åringen och 50-åringen från allmänfarlig ödeläggelse vid en av händelserna.

Källa - 2017-07-07 14:54

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Kirsebergsfängelset mkb
 3. Om det blir nyval
 4. Piska som i usa
 5. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 6. Björklund flossar
 7. Kuratorn mobulbostäder MKB
 8. Poeten mot fascismen
 9. Angela merkels efterträdare
 10. Bilda regering efter valet

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+