Lärare stämmer friskola ville inte ta kollega i hand

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Lärare stämmer friskola ville inte ta kollega i hand - En lärare som inte ville ta manliga kolleger i hand kallades in till rektor.

Antingen skulle hon anpassa sig - eller sluta på den skånska friskolan.

Nu stäms skolan på 120 000 kronor, skriver Arbetet.

En kvinna som jobbade som lärarvikarie på en skånsk friskola fick sluta sitt jobb efter att hon inte tagit sin kollega i hand.

Kvinnan skulle hoppa in som lärare några dagar under höstterminen 2016, skriver tidningen Arbetet. Skolan där hon jobbade var välkänd för henne eftersom hon själv pluggat där och även arbetat där tidigare.

Lärarvikarien är muslim och uttrycker att hon enligt sin personliga tolkning av religionen inte kan ta män i hand. Under tiden på skolan hälsade hon på alla kolleger, men när hon träffade på en man bugade hon i stället lätt och la handen på hjärtat.

Kallades in på samtal

En skolvärd på skolan reagerade på kvinnans ovilja att skaka hand med män. Han konfronterade henne med saken, och någon dag senare kallades kvinnan in till rektorn.

Rektor sa till kvinnan att alternativa sätt att hälsa krockar med skollagen och skolans värdegrund, och att kvinnan borde anpassa sig om hon ville vara kvar.

Då valde kvinnan att inte längre hoppa in som vikarie på skolan och lönen stoppades för de inplanerade dagarna.

Stäms på skadestånd

Nu stämmer kvinnas fackförbund Unionen den skånska friskolan för diskriminering. Facket menar att det handlar om direkt diskriminering mot kvinnan och även indirekt diskriminering, eftersom hälsningspolicyn utesluter en hel grupp. Unionen kräver 120 000 kronor i skadestånd till kvinnan.

Kvällsposten har sökt Unionen som inte kommenterar det aktuella fallet under tisdagen. Lärarförbundet säger i en kommentar till Skolvärlden att skolorna borde vara mer flexibla än den skånska friskolan varit.

-Att skaka hand är den svenska kulturen och har man flyttat hit får man försöka ta till sig det. Men är det omöjligt så får måste det accepteras. Det handlar om starka känslor hos personen som känner sig tvingad, säger Catharina Niwhede från Malmö som är ordinarie ledamot i Lärarnas Riksförbund.

Andra liknande fall

• I december 2016 stämde Diskrimineringsombudsmannen (DO) 100 000 kronor i skadestånd till en muslimsk tandläkare som inte fick bära engångsärmar, uppger nyhetsbyrån Siren.

• Under förra året lade DO däremot ner ett fall där en arbetssökande på ett flyktingboende inte kunde skaka hand med kvinnor. DO drev inte fallet vidare eftersom mannen uppenbarligen inte kunde utföra alla arbetsuppgifter.

• Organisationen Malmö mot diskriminering stämde under fjolåret Helsingborgs kommun för att en man som inte ville hälsa på kvinnor fick arbetspass indragna, skriver Arbetet.

Källa - 2017-02-15 00:03

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+