Lastbilsdåd kan påverka flyktingpolitik

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Lastbilsdåd kan påverka flyktingpolitik Senaste nytt om flyktingkrisen

Lastbilsdåd kan påverka flyktingpolitik - "Stäng gränserna - Merkel har blod på sina händer. " Under den parollen har en grupp högerpopulister utlyst ett demonstrationståg på onsdagen.

Även utanför förbundskanslerns kansli i Tiergarten väntas protester då gruppen "Merkel måste bort" håller möte på onsdagen, enligt Der Tagesspiegel.

Att koppla samman lastbilsattacken med tysk flyktingpolitik kan tyckas märkligt, inte minst då den 23-årige pakistanier som inledningsvis misstänktes för dådet nu har släppts fri. Polis och åklagare uttryckte redan tidigt tvivel kring huruvida 23-åringen faktiskt är den skyldige. Politiker från högerpopulistiska AFD var dock snabba med att direkt eller indirekt ge Angela Merkel skulden för det inträffade.

- Jag vet att det för oss alla skulle vara särskilt svårt att stå ut med om det skulle bekräftas att den som begick det här dådet är en människa som sökt skydd och asyl i Tyskland, sade Merkel på en presskonferens under tisdagen, och lade till att det vore "vedervärdigt".

Lastbilsdådet har återigen kastat ljus på förbundskanslerns flyktingpolitik, något som kan bli ett problem för Merkel och hennes kristdemokrater CDU då ett valår står för dörren. Och kritiken kommer inte enbart från högerpopulistiskt håll.

Horst Seehofer, ledare för CDU:s bayerska systerparti CSU, gick under tisdagen ut och sade att "vi är skyldiga offren att vi tänker igenom hela vår invandringspolitik och justerar den", en tydlig pik mot Merkels mer liberala linje.

Den tyska förbundskanslern tog på sig ledartröjan under fjolårets krissommar, då hundratusentals flyktingar och migranter vandrade genom Europa. Merkels öppna famn väckte till en början respekt, men har det senaste året mött allt mer högröstad kritik. Våldsdåden i Ansbach och Würzburg i juli i år, båda utförda av gärningsmän med jihadistiska sympatier, spädde ytterligare på missnöjet.

Det råder knappast något tvivel om att de krav på hårdare tag som aviserats av CDU-toppar de senaste månaderna snart kan bli både fler och mer högljudda.

Källa - 2016-12-21 06:00

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 5. Björklund flossar
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+