Låt asylsökande behålla chansen att jobba

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Låt asylsökande behålla chansen att jobba - Alla legalt arbetande asylsökande som vill byta spår bör ges denna möjlighet. Socialdemokraternas förslag att strypa denna möjlighet skapar en rad nya kostnader och problem för hela samhället, skriver juristen Madeleine Käärik som arbetar med asylärenden.

Från december 2008 kan asylsökande byta spår och efter avslutat asylprocess ansöka om arbets- och uppehållstillstånd. Man kan fortsätta arbeta här i landet medan man väntar på sitt beslut.

Det här är en argumenterande text med syfte att påverka. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Socialdemokraterna vill att denna möjlighet skall tas bort eller begränsas till att man enbart kan byta spår om ansökan avser något av bristyrken. De övriga jobben ska kunna erbjudas bara de som redan har uppehållstillstånd.

I nuläget är de flesta nyanlända flyktingarna mycket starkt motiverade till att söka anställning och arbeta. Man vet att om man inte beviljas uppehållstillstånd på grund av skyddsbehov finns det ett alternativ att tillgå - nämligen uppehållstillstånd på grund av arbete. Möjligheten att försörja sig själv och sin familj utgör en positiv drivkraft för att lära sig språket, skaffa kompetens, bygga socialt nätverk. 70 procent av mina klienter hittar anställning inom två-tre månader efter att de anlänt till Sverige.

Många asylsökande är välutbildade i sina hemländer men börjar arbeta inom de relativt lågavlönade yrken såsom städning av olika slag, hemtjänst, äldreomsorg, personliga assistenter, undersköterskor, diskare, köksbiträde. Denna arbetskraft behöver vi här i landet och det råder inte någon tvekan om det. Möjligheten att göra sin arbetskarriär finns alltid öppet via vidareutbildning.

Beviskraven inom asylrätt för att få uppehållstillstånd beviljat är höga och möjligheterna till spårbyte utgör en stark motivation för att arbeta under asylprocessen och känns som en räddning för de som av en eller annan anledning inte når över ribban. De som börjar arbeta anmäler detta till verket och deras rätt till dagsersättning upphör. Staten sparar en hel del på det - samtidigt som asylsökande börjar betala skatt.

Om man avskaffar möjligheten att byta spår och ansöka om arbetstillstånd föreligger det beaktansvärd risk att asylsökanden kommer att välja antingen att arbeta svart eller avvakta passivt sitt beslut utan att arbeta. Intentionen att arbeta lagligt beror ju på att det finns ett rättsligt accepterat perspektiv att fortsätta ifall man lyckas med arbetet. Den intentionen skulle förstärkas av att arbete skulle ge en mer trolig framtid i Sverige. Risken är också stor att asylsökande väljer att fortsätta ta emot dagsersättning medan de arbetar svart. Sverige kommer att få ta en dubbel ekonomisk smäll i form av uteblivna skatter och utbetalda dagersättningar.

Migrationsverket bekostar i nuläget inte flygbiljetter för de som arbetat under processen men som av någon anledning bör lämna Sverige. Väljer asylsökande att låta bli att arbeta legalt, då blir det Migrationsverkets uppgift att bekosta biljetter till asylsökande vars process är avslutat.

Vi har redan ett parallellt samhälle med de som vistas illegalt i landet och arbetar svart. Det finns även ett stort antal tredjelandsmedborgare som har arbets- och uppehållstillstånd i ett annat europeiskt land, och som vistas i Sverige mer än tre månader och arbetar utan att ha rätt till detta. På den svarta arbetsmarknaden hamnar man ofta i situationer där oseriösa arbetsgivare betalar en låg lön eller inte betalar någon lön alls. De som jobbar svart tvingas arbeta för mycket låg lön och saknar acceptabla anställningsvillkor även i övrigt.

Det är en dålig lösning att en asylsökande tvingas lämna en befintlig anställning och tvingas återvända till sitt hemländer. Att tvinga ut just de som kämpat och lyckats få en legal sysselsättning och försörjning är en mycket tveksam åtgärd och kan med fog ifrågasättas. Man kan även ställa sig undrande till varför de som fått uppehållstillstånd beviljat inte börjar arbeta inom två-tre månader som ovan nämnda asylsökande gör. Kan svaret på den frågan vara det faktum att de redan får ekonomiskt bistånd?

Det bör nämnas i sammanhanget att man har satsat närmare 90 miljoner kronor på tjänsten Jobskills på Arbetsförmedlingen. Avsikten var att asylsökande skulle kunna söka arbete via arbetsförmedlingen. Denna tjänst är nu temporärt stängd då den inte var tillräckligt utredd i olika avseenden. Som exempel kan nämnas att rättssäkerheten för vissa grupper av asylsökande har äventyrats genom att låta arbetsgivare se namnen på människor som samtidigt kan riskera åtal och straff i hemländerna om deras ansökan om asyl i Sverige blir känd i hemlandet. Oaktat detta kan man ställa sig undrande till hur Socialdemokraternas förslag att avskaffa möjlighet till spårbyte för asylsökande går ihop med en nästan klart utarbetad dyrbar tjänst med avsikten att ge asylsökande möjlighet att söka anställning.

Avslutningsvis kan man konstatera att om Socialdemokraterna tar bort möjlighet till spårbyte för asylsökande leder det till ökade utgifter för dagsersättning, boende, returbiljetter samt uteblivna skatteinkomster då motivationen blir mycket svag för dem att gå ut på svensk arbetsmarknad. Asylsökande utan värdig sysselsättning i avvaktan på beslut från Migrationsverket får ofta olika psykiska besvär och kommer att belasta vårdinrättningar. Arbetsgivare kommer att åsamkas problem med förlust av redan inlärd personal. Detta gagnar inte företagen och inte heller samhället i stort.

Madeleine Käärik
jur. kand, jobbar med asylärenden

Källa - 2018-05-27 10:00

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+