Låt dem bara fortsätta jobba

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Låt dem bara fortsätta jobba - Det är som en gammal utdragen revy på temat "Har ni hört den förut?" som Povel Ramel, Brita Borg och Gunwer Bergkvist en gång roade Sverige med. Hör här: Familjen Ahmadi i Uppsala riskerar att utvisas till Iran efter fem år i Sverige. Migrationsverket menar att pappan Mehdi Ahmadi, som är urmakare till yrket, har tjänat 180 kronor för lite i månaden under fem månader. Har ni hört den förut?

Bara under det senaste året har vi sett ett flertal variationer på hur devisen "In Sweden we have a system" verkar gentemot enskilda invånare. Danyar Mohammed - en 27-årig arbetskraftsinvandrare från Irak har bott i Jokkmokk i sju år och arbetar som pizzabagare.

Migrationsverket har beslutat att utvisa honom eftersom Danyars arbetsgivare missade att höja hans lön med 460 kronor när kollektivavtalet ändrades, ett misstag som rättades till direkt när det upptäcktes. Under den aktuella perioden hade Danyar en löneförmån i form av fri bostad, som betalades av arbetsgivaren. Tar man med bostaden i beräkningen, vilket Skatteverket gjorde när de beskattade honom, hade Danyar en lön som låg över kollektivavtalsnivån.

Syed Latif från Bangladesh studerade företagsekonomi och fick jobb. Han fick avslag på ansökan om förnyat uppehållstillstånd. Skälet: hans jobb på ett växlingskontor i Malmö utannonserades inte på Arbetsförmedlingens sajt. EU-kommissionen svarade på fråga från Fredrick Federley (C) att Migrationsverket tolkat EU:s regler oriktigt (SVT 16/8).

Programmeraren Tayyab Shabab fick jobb redan under studietiden. I september fick han besked från Migrationsverket att hans ansökan om uppehålls- och arbetstillstånd avslås, och att de beslutar att utvisa honom.

Skälet är att han inte har omfattats av ett kollektivavtalsenligt försäkringsskydd under hela anställningsperioden. Eftersom han inte hade något personnummer blev pensionsinbetalningarna felaktiga - ett misstag som har korrigerats i efterhand.

Vägen till integration på svensk arbetsmarknad är, ska gudarna veta, inte den raka, enkla och öppna. Det finns skäl till att vi återkommande talar om "trösklar", "dörrar" och "hinder".

De som med sin ambition, sina kunskaper och sin talang ändå har lyckats ta sig in, förtjänar respekt. Och det är skillnad på fusk och misstag, som juristen Clarence Crafoord skrev häromveckan. I samtliga dessa fall finns en vilja att följa reglerna och göra rätt för sig.

Ja, som hotellstädaren Jerome Tanka Tarji från Kamerun vill (Sydsvenskan 22/6-15), och muraren Fahrudin Mehovic från Serbien (AB 23/1). Bilmekanikern Denis Quispe Salcedo från Peru (Metro 13/4-15). Och kocken Surin Tami från Thailand (Gefle Dagblad 12/2) som enligt Migrationsverket hade tjänat för lite när han jobbade halvtid, för att han samtidigt ville läsa svenska på SFI.

Familjen Ahmadi i Uppsala har uppmanats att lämna Sverige, efter att Migrationsöverdomstolen efter fyra månaders betänketid överraskande har nekat prövningstillstånd.

Familjens försvarsadvokat Henrik Stolare menar att de kunnat påvisa att Migrationsdomstolens dom byggde på fel underlag. "Man jämförde inkomster med fel kollektivavtal och hade man jämfört rätt hade det aldrig varit några problem" (SVT Nyheter Uppsala 9/11).

För att tala med Povel Ramel & Co: Har ni hört den förut? Ja vi har hört den förut! Den var dålig redan då.

Ja, regler är till för att följas, vilket familjen Ahmadi alltså har gjort. Ibland justerar vi emellertid våra lagar och regler, för att vi upptäcker att de inte längre fungerar som de ska i verkligheten.

I dessa fall menar de juridiska ombud som kan lagarna att en översyn vore bra, men att det för dessa ärenden egentligen inte behövs. Lagstiftningen medger redan nu en rimligare tolkning än vad Migrationsverket och domstolarna har gjort.

Familjen Ahmadis liv är slaget i spillror. De var säkra på att få stanna. Familjen har satsat sina besparingar på att hjälpa mamman med ett nystartat företag i S:t Persgallerian. Den äldsta sonen har just börjat läsa till ingenjör på KTH. Företagaren som anställt Mehdi tvingas sannolikt klappa igen utan urmakare.

Timbro har tillsammans med flera andra aktörer nu startat en insamling för att hjälpa familjen, på Upprättelsen. se. VD Karin Svanborg-Sjövall: "Det här fallet upprör mig otroligt mycket. Det är ett hån mot det sociala kontraktet, och faktiskt, ett övergrepp på en hårt arbetande familj. "

Så här kan vi inte ha det. Flyktingkrisen må ha vänt upp och ner på mycket, men vi behöver landa rätt på fötterna. Och att köra människor på dörren som har etablerat sig, bidrar till samhällets utveckling och försörjer sig på hederligt arbete, får den svenska systemrevyn att framstå som en poänglös fars. I själva verket är det som händer en ren tragedi.

Källa - 2016-11-30 16:13

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+