Lät hatkommentarer ligga kvar riskerar fängelse

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Lät hatkommentarer ligga kvar riskerar fängelse Senaste nytt om flyktingkrisen

Lät hatkommentarer ligga kvar riskerar fängelse - Han startade "Stå upp för Sverige" - en av Sveriges största hatgrupper på Facebook. På onsdagen ställs den 52-årige Eskilstunabon inför rätta för att han inte raderar rasistiska kommentarerna på sajten han driver. Fälls han kan straffet bli sex månaders fängelse.

Ett av de första inläggen som möter besökarna i Facebook-gruppen "Stå upp för Sverige" lyder: "Vad tycker ni om alla batikhäxor, kvinnor 40-60 år, som älskar att ta hand om unga asylsökande pojkar i utbyte mot sex?"

Inlägget skrevs på tisdagsmorgonen av den 52-årige Eskilstunabo som startade gruppen. Idag ställs han inför rätta vid Eskilstuna tingsrätt för innehållet på sajten.

Hans fråga får snabbt över 400 svar av typen: "Äckligt", "vidrigt" och "det är därför vi fått det Sverige vi har pga att svenska kvinnor vill att alla ska få stanna i hopp om att få ligga med dem. "

Stå upp för Sverige räknas bland Sveriges största Facebook-grupper och i merparten av inläggen rasar medlemmarna över invandring, metoo och "vänsterkvinnor". Men det är inte för de dagsaktuella kommentarerna som 52-åringen nu åtalats.

Som huvudadministratör för gruppen har han under drygt två år låtit flera uttalat rasistiska och hotfulla kommentarer från 2017 till 2018 ligga kvar i Facebook-gruppen utan att ta bort dem. Enligt åklagaren går åtta av dem över gränsen för brottet hets mot folkgrupp. 52-åringen åtalas därför med stöd av lagen om elektroniska anslagstavlor, eller bbs-lagen som den kallas (efter engelskans ord för anslagstavla - bulletin board).

Det vill säga: 52-åringen åtalas som ansvarig för innehållet på sidan, trots att han inte skrivit kommentarerna själv. Om han fälls kan han få upp till sex månaders fängelse.

I en av kommentarerna som åtalet gäller har medlemmar i gruppen bland annat beskrivit Islam som ett "virus" och krävt att "muslimer måste utplånas helt". En annan medlem kräver att afrikaner och människor från Mellanöstern ska samlas ihop och avrättas.

Flera av inläggen handlar om att invandrare ska skjutas och några av kommentarerna illustreras med bilder på Adolf Hitler med utsträckt högerarm eller nazister i uniform.

De har legat på sajten i upp till ett år, utan att tas bort av administratörerna.

Flera hundra av Facebook-gruppens enskilda inlägg har tidigare polisanmälts för saker de skrivit i Stå upp för Sveriges kommentarsfält. Några av medlemmarna har också dömts för hets mot folkgrupp. Men detta är första gången som en administratör ställs till ansvar för innehållet i kommentarsfälten.

Lagen om elektroniska anslagstavlor stiftades 1998 och har nästan aldrig prövats i domstol. Därför betraktas rättegången, som hålls i Eskilstuna tingsrätt, som principiellt viktig.

SvD:s juridiske kommentator Mårten Shultz välkomnade åtalet mot 52-åringen i våras: "Det är inte sällan enbart den som sprider ett yttrande som kan göra något åt dess skadliga effekter. Det är till exempel inte ovanligt att den som från början skrivit eller publicerat något inte längre själv kan ta bort det, utan enbart den som modererar eller administrerar samtalet" skrev han då.

Journalisten och sociala medier-experten Emanuel Karlsten följer utgången av rättegången med stort intresse.

- Det finns redan ganska många fällande domar i gruppen, som lett till ganska lite uppmärksamhet. Det som är spektakulärt här är ju just användandet av bbs-lagen på ett sätt som inte gjorts förut, säger Emanuel Karlsten till SvD.

Han tror att det är svårt att förutse vilka effekter en fällande eller friande dom kan få på debattklimatet på nätet.

- Som avskräckande exempel kring "posta inte skit" kommer domen få liten betydelse oavsett hur det går, men betydelsen kring vilket ansvar en gruppadministratör har blir såklart enorm, säger han.

Facebook-gruppen "Stå upp för Sverige" hette ursprungligen "Stå upp för Peter Springare", och döptes efter den rikskände polisen från Örebro som ansåg att invandrare låg bakom en alltför stor del av brottsligheten i Sverige. Den skapades av 52-åringen från Eskilstuna, som hela tiden funnits med bland administratörerna.

Gruppen bytte namn när det stod klart att polismannen inte ville förknippas med de rasistiska åsikterna i kommentarsfälten. När den var som störst hade den över 200 000 medlemmar vilket gjorde den till Sveriges fjärde största community på Facebook.

I dag har gruppen 166 000 medlemmar och ett halvdussin administratörer. En av dem är den nu åtalade 52-åringen som startade gruppen. Han har även startat och drivit flera andra Stå upp för-grupper. Bland annat grupperna "Stå upp för Sverige - VIP SD" och "Stå upp för Martin Timell".

I förhören förnekar 52-åringen brott, men medger att kommentarerna som åtalet gäller är olämpliga och kan utgöra hets eller hot. Men han säger också att han aldrig sett de enskilda inläggen

"Det är en jättestor Facebook-grupp" med "7 000-10 000 kommentarer per dag" säger han i ett av förhören.

Trots att 52-åringen deltagit i flera av diskussionerna säger han sig aldrig ha sett inläggen som åtalet gäller: "Om någon blockar en administratör och sedan skriver något i sidan så ser inte administratören det".

Rättegången mot 52-åringen hålls i Eskilstuna tingsrätt på onsdagseftermiddagen.

Tf vd, chefredaktör och ansvarig utgivare: Anna Careborg

Politisk chefredaktör: Tove Lifvendahl

Redaktionschef och stf ansvarig utgivare: Maria Rimpi

Redaktionell chef för digitala prenumerationer
och stf ansvarig utgivare: Martin Ahlquist

Chef SvD Nyheter: Mikael Larsson (vik)

Chef SvD Näringsliv: Maria Sundén Jelmini (vik)

Chef SvD Kultur: Lisa Irenius

Postadress Svenska Dagbladet, 105 17 Stockholm

Besök Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm

Organisationsnummer 902004-3619

Telefon Kundväxel +46 8 618 02 20

Telefon Växel +46 8 13 50 00

Källa - 2019-05-07 18:59

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 5. Björklund flossar
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+