Libyen i fokus på EU möte

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Libyen i fokus på EU möte - Hur Libyen ska kunna återuppstå ur de senaste årens krig och kaos står i fokus när EU:s utrikes- och försvarsministrar samlas i Luxemburg i dag.

I flera EU-länder - inte minst Libyens närmaste grannländer i norr, Italien och Malta - finns stor oro över säkerhetsläget, men också för flyktingtrafiken över Medelhavet.

- Vi hoppas att Libyen kan blockera både sin norra gräns, varifrån folk åker för att nå oss, och den södra, varifrån folk kommer in från till exempel länderna på Afrikas horn, sade Italiens inrikesminister Angelino Alfano till italiensk tv under ett besök i huvudstaden Tripoli i lördags.

- Jag kommer att berätta för min libyska kollega att Italien är redo att ge all tänkbar hjälp och samarbete, sade Alfano enligt Reuters.

På agendan för EU:s utrikes- och försvarsministrar i dag står bland annat planerna på en civil krishanteringsinsats i Libyen för att hjälpa landets nya FN-stödda regering att bygga upp rättsväsende, terrorbekämpning och migrationshantering.

Frankrikes och Tysklands utrikesministrar, som också besökte Libyen i lördags, säger sig även vara redo att utbilda libyska styrkor - om än bara utanför landet.

Sverige representeras i dag av utrikesminister Margot Wallström (S) och försvarsminister Peter Hultqvist (S).

Källa - 2016-04-18 09:10

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 5. Björklund flossar
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+