Litteraturfestival som verktyg i debatten om utanförskap

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Litteraturfestival som verktyg i debatten om utanförskap - Redan 2015 sa Anders Mildner till Sydsvenskan att han ville att litteraturkonferensen ReadMe, som han är programansvarig för, skulle växa till en större litteraturfestival. I år går den drömmen i uppfyllelse i form av Malmö Litteraturfestival som går av stapeln den 25 till 29 mars.

ReadMe som är inne på sitt fjärde år, och sitt andra år i Malmö, är en konferens där deltagare diskuterar samhällsfrågor ur ett läs- och kunskapsperspektiv i hopp om att kunna bidra till en förändring.

- Vi drivs av en vilja att se vad vi kan göra för att förändra samhället till det bättre, säger Anders Mildner.

Litteraturfestivalen kommer sig av att publiken på ReadMe-konferensen blir begränsad och att Anders Mildner vill nå ut till en större publik så att fler kan delta. Detta resulterade i vad han beskriver som en organisk festival.

- Det som skiljer sig från andra litteraturfestivaler är att de normalt har en styrgrupp som bestämmer programmet, men vi ville hellre skapa en organisk festival där alla aktörer i staden fick vara med och gemensamt skapa programmet, säger Anders Mildner.

De aktörer som deltar är sådana som vanligtvis också arrangerar evenemang kring litteratur, som bibliotek, antikvariat och andra kulturplattformar. Anders Mildner är stolt över den bredd i programmet som vuxit fram ur aktörernas olika perspektiv och nischer, med allt ifrån Augustprisade författare till programpunkter för barn.

ReadMe och litteraturfestivalen går under ett och samma tema - nämligen "Utanförskap". Anders Mildner tycker att det är viktigt att diskutera och belysa utanförskap för att det är en av våra mest aktuella samhällsfrågor.

- Hela samhällsdebatten kretsar på något sätt kring frågor om utanförskap, som migrationen, flyktingar och den polariserade politiska debatten som handlar om detta. Och I Malmö har vi problemet att det är en väldigt segregerad stad, säger han.

Anders Mildner säger att litteraturen har en unik möjlighet i den här samhällsdebatten:

- Litteraturen ger människor möjlighet att dela med sig av erfarenhet och att ge människor inblick i olika situationer. Den kan förmedla liv, tankar och upplevelser som den politiska debatten inte kommer åt.

1. Lina Wolff har fått Augustpris för sin bok "De polyglotta älskarna". Hon deltar på festivalen i form av ett samtal arrangerat av Relationsinstitutet, och kvällens tema är just relationer. Den 26 mars på Inkonst.

2. Johannes Anyuru är en prisad författare, nu aktuell med "De kommer att drunkna i sina mödrars tårar". Under festivalen deltar han i ett författarsamtal tillsammans med poeten och dramatikern Athena Farrokhzad som gett ut den hyllade diktsamlingen "Vitsvit" som blev dramatiserad för radio. Den 27 mars på Malmö stadsbibliotek.

3. Nord & Francke diskuterar klass och feministiska symboler, med avstamp i Leslie Jamisons bok "Gingarderoben". Den 25 mars på Studio Meetingpoint.

4. Poeten Pontus Lindh läser ur sin nya bok "Appendix" och pratar om nya, Malmöinspirerade ord. Den 26 mars på Antikvanti.

5. Författaren Set Mattsson har skrivit boken "Så länge min bror andas". Den utspelar sig i 40-talets Malmö och handlar om danska judars flykt. Nu kommer han till litteraturfestivalen för att berätta om sina historiska romaner. Den 27 mars på Kirsebergsbiblioteket.

Festivalen sker den 25-29 mars. Konferensen ReadMe arrangeras på Malmö högskola den 28 mars.

Källa - 2017-03-22 14:00

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+