Liv Mjönes Jag var helt besatt av Varuhuset

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Liv Mjönes Jag var helt besatt av Varuhuset Senaste nytt om flyktingkrisen

Liv Mjönes Jag var helt besatt av Varuhuset - I Hjalmar Söderbergs "Den allvarsamma leken" kretsar allt kring Arvids och Lydias ostoppbara kärlek. Men i regissören Pernilla Augusts filmversion ger skådespelerskan Liv Mjönes en tydlig röst åt den bedragna hustrun Dagmar.

Det finns en scen i slutet av Pernilla Augusts filmatisering av Hjalmar Söderbergs triangeldrama "Den allvarsamma leken" som etsar sig fast i minnet: När Dagmar förstår att hennes man, journalisten Arvid Stjärnblom, är otrogen med sin ungdomskärlek Lydia Stille. På en minut går uttrycket från neutralt till förtvivlat för att istället vända till bottenlös vrede.

För nej, det här är inte det passiva offret Dagmar som vi möter i romanen från 1912, utan en bedragen hustru vars genomskådande blick skildras hjärtskärande naket av Liv Mjönes.

När vi hörs via en buggig Skypelinje har det gått drygt sju månader sedan världspremiären på Berlins filmfestival och Liv Mjönes sitter på en solig hotellterass i Opatija, en sömning semesterort på Kroatiens Riviera där hon just nu spelar in nya filmen "All inclusive", en komedi om Ingrid (Suzanne Reuter) och hennes två döttrar (Liv Mjönes och Jennie Silfverhjelm) som firar mammans 60-årsdag genom att åka på familjesemester, även den med otrohet som huvudtema och där Liv Mjönes spelar vad som beskrivs som "den struliga Tove".

I drygt fem veckor kommer filmteamet att vistas där, vilket innebär att hon missar Sverigepremiären av "Den allvarsamma leken".

- Det känns verkligen supertråkigt. Jag är jätteledsen för det, men det blir praktiskt omöjligt eftersom vi filmar hela dagarna, säger hon uppgivet.

Det är inte första gången som Liv Mjönes spelar Dagmar. Hon gjorde samma roll i filmaren Daniel Lind Lagerlöfs uppsättning på Kulturhuset Stadsteatern 2008, en avskalad och modern version som blev hans debut som teaterregissör.

Det är också på teaterscenen hon har vistats mest. Sedan 2011 är hon fast anställd på Kulturhuset Stadsteatern där hon senast spelade den alkoholiserade Carter i Sara Stridsbergs råromantiska dystopi "American Hotel", även den ett skoningslöst triangeldrama. När jag ber henne att nämna en betydelsefull teaterroll, så är det också just Carter hon tar upp, mycket tack vare regissören Ingela Olsson.

- Hon är fantastisk och ger sig inte. Jag tycker om hennes jakt på autenticitet, att det ska kännas äkta och levande: här och nu, utan filter.

När det gäller att definiera sig själv är hon mer fåordig, väntar länge med svar och väjer för det personliga, försvinner ofta ur bild i Skyperutan tills bara en ljus hårman syns. Och ursäktar sig sedan med ett "Usch. Förlåt! Jag är verkligen urdålig på att bli intervjuad". Jag får ta till andras beskrivning, som just Ingela Olssons.

- Liv Mjönes har en fantastisk, vibrerande närvaro i varje stund. Hon är hudlös och känslig, men även förbannat rolig. Det gör henne så rik och bred som skådespelare. Dessutom vågar hon visa upp den skräpiga sidan av sig själv och är alltså inte behagsjuk.

Pernilla August bekräftar bilden.

- Hon är orädd och okontrollerad på ett sätt som är fantastiskt. Hon har liksom inga filter, utan bara kör. Spelar liksom alltid lite på snedden.

Filmen jobbar väldigt mycket med närbilder på kvinnorna och Arvid framstår mer som en jagsvag skitstövel än i romanen.

- Ja, i boken blir det mycket Arvids berättelse, men i filmen kan man med kamerans hjälp skapa mer av Lydias och Dagmars perspektiv, utan att förändra originaltexten.

Vad tänker du händer med Dagmar när kameran har släckts?

- Jag hoppas så att hon får trygghet och hittar någon som uppskattar henne för den hon är, att hon inte ska behöva kämpa så mycket. Det är som om hon lever med skygglappar.

Aktuell: Spelar Dagmar i "Den allvarsamma leken" som har biopremiär 9 september, spelar i år in en ny säsong av tv-serien "Torpederna" samt medverkar i filmen "All inclusive" som har premiär nästa år.

Född: 1979.

Bor: I Stockholm.

Familj: Sambon Henrik Bäckbro, skådespelaren och mimare, samt två söner på sju respektive fem år.

Om föräldrarna: "Skriv gärna att de båda är pensionärer, men jobbar med flyktingar i Sundsvall".

Läser just nu: "Hur jag dog" av Niklas Ekdal.

Starkaste teaterminnet: "Nora Scheherazades drömda liv" på Teater Västernorrland.

Hittar ny energi: "Genom att cykla, gärna i skogen. När jag har råd ska jag köpa en fin mountainbike!"

Om genombrottet med det lesbiska triangeldramat "Kyss mig": "Den filmen har betytt otroligt mycket för mig och lever fortfarande. Människor uppskattar den verkligen. "

Källa - 2016-09-04 12:30

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 5. Björklund flossar
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+