Ljus bild av polisens omorganisation i Skåne

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Ljus bild av polisens omorganisation i Skåne Senaste nytt om flyktingkrisen

Ljus bild av polisens omorganisation i Skåne - Polisens omorganisation har beskrivits som ett fiasko. Men när riksdagens justitieutskott kom till Malmö fick ledamöterna en positiv bild av omdaningen.
-Delar av arbetet går snabbare och smidigare här, säger Beatrice Ask (M).

Sedan några månader gror ett stort missnöje bland Sveriges poliser mot en forcerad introduktion av en ny polisorganisation.

I ett enda slag har 21 polismyndigheter bantats till en rikstäckande organisation. Samtidigt dyker nya ansikten upp på en mängd nya chefsposter.

Vid besök runt om i landet har justitieutskottets ledamöter fått höra att chefstillsättningar går för långsamt, att enskilda polismän lämnas i sticket och att viktiga polisiära uppgifter lämnas för fäfot.

Men i Malmö fick justitieutskottet en överraskande positiv lägesbild. Även om de senaste två åren varit arbetsamma för alla poliser i Region Syd fungerar det polisiära arbetet väl.

-Det finns ett berättigat missnöje med långsamma chefstillsättningar, men det har inte med omorganisationen att göra, säger utskottsordföranden Beatrice Ask.

-Bilden vi får här i Malmö är mer positiv, även från facket, säger Mats Pertoft (MP), utskottets vice ordförande.

Enligt ledamoten Anders Hansson (M) från Skanör har polisen i sydligaste Sverige lyckats väl i omdaningen:

-Här har redan tillsatts 49 kommunpoliser och 250 områdespoliser. Man lägger mer kraft på lokala chefstillsättningar, säger han.

Enligt de tre utskottsledamöterna har polisen i Malmö och Region syd tjänat mest på att Sverige fått en enda polismyndighet. När flyktingströmmen var som intensivast i höstas gick det därför lättare att få resurstillskott.

-Här i Malmö har polisen fått en dubbel dos av utmaningar. Här finns porten mot Europa. Hit kom flyktingströmmarna i höstas. Här har funnits problem sedan tidigare. Ändå har utmaningarna mötts på ett positivt sätt, säger Beatrice Ask.

Det finns dock en stor oro bland skånska poliser över vad som händer framöver.

Polisen har fått ett ökat ansvar att sörja för trygga asylboenden och för att hålla koll på radikaliseringen bland unga muslimer.

-Vi är också bekymrade. Malmö är en integrerad del av Köpenhamn. Vi ser att terrorgrupper inriktar sig på flera attentat i snabb följd. I ett sådant läge är det inte säkert att förövarna ser Öresundsbron som en gräns mellan två städer, säger Beatrice Ask.Från 21 till 1polismyndigheter

Den 1 januari 2015 fick Sverige en samlad polismyndighet.

Omorganisationen ska leda till att minst hälften av Sveriges poliser stationeras i lokalpolisområden.

Tre av fyra poliser som svarat på Polisförbundets webbenkät tror inte att den nya organisationen ökar polisens effektivitet.

I Region Syd är tilltron till omorganisationen ännu lägre.

Källa - 2016-04-15 21:21

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 5. Björklund flossar
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+