Löfven Alliansen mumlar och hymlar om SD

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Löfven Alliansen mumlar och hymlar om SD - Stefan Löfvens besked att han inte tänker avgå självmant efter nästa val om Alliansen är större har fått stenhård kritik.

I samband med ett möte med Kanadas premiärminister Justin Trudeau i Montreal slår statsministern tillbaka mot kritikerna på hemmaplan.

- Alliansledarna mumlar och hymlar om hur de tänker kring SD, de vill inte berätta om sitt regeringsalternativ, säger Löfven.

Statsminister Stefan Löfven (S) är just nu ute på en världsomspännande resa. Efter att ha besökt Slovakiens huvudstad Bratislava för ett informellt möte med Europeiska rådet befinner han sig nu i Montreal i Kanada. Under dagen har han haft ett 30 minuter långt möte med landets premiärminister Justin Trudeau.

Både Sverige och Kanada står, tillsammans med USA och Barack Obama, som värdar för ett toppmöte om den globala flyktingkrisen. Mötet äger rum i New York i samband med att FN:s generalförsamling öppnar. Löfven åker direkt dit efter mötet i Montreal.

Tänker inte avgå

Men samtidigt har en intervju med statsministern i Svenska Dagbladet väckt stor uppmärksamhet hemma i Sverige. Där slog han fast att han inte tänker avgå som statsminister, även om Allianspartierna blir större än de tre rödgröna partierna i nästa val. Beskedet kom efter flera veckor av spekulationer kring om Alliansen kan tänka sig att regera med aktivt stöd av Sverigedemokraterna eller inte.

Löfven sa dock att han kommer avgå självmant, men bara om Alliansparterna är tydliga med att de tänker regera med stöd av SD, vars roll som vågmästare i riksdagen ser ut att fortsätta. - Det är en långvarig relation vi har, länderna emellan. Nuvarande premiärministerns pappa kände Olof Palme väl. Det finns ett arv för oss att ta vidare. Vi har väldigt lika syn på internationellt samarbete och vi arbetar tillsammans kring flyktingfrågan. Vi har mycket lika syn i jämställdhetsfrågor och även när det gäller handel, säger Löfven.

Justin Trudeau har hyllats världen över sedan han tog över som premiärminister i Kanada. Löfven är också imponerad.

- Det är imponerande politiker. Jag är naturligtvis glad att få den här möjligheten till samarbete. Men jag ser två länder som har historiska band, två premiärministrar som tänker lika.

I samband med mötet stod det också klart att Kanada och Trudeau har anslutit sig till Stefan Löfvens satsning kring "Global Deal", ett koncept som lanseras under FN-mötet i New York på onsdag.

Källa - 2016-09-17 18:17

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 5. Björklund flossar
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+