Löfven Skamligt att världen inte agerar

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Löfven Skamligt att världen inte agerar Senaste nytt om flyktingkrisen

Löfven Skamligt att världen inte agerar - Syrienkriget och den humanitära katastrofen i Aleppo kastar sin skugga över EU-toppmötet. Statsminister Stefan Löfven (S) vill att EU agerar för att civila ska kunna evakueras och krigsförbrytare ställas inför rätta.

- Rent ut sagt är det skamligt att världssamfundet inte förmår agera, sade Löfven i riksdagens EU-nämnd.

Han betonade att EU nu måste verka för att civila ska kunna evakueras från de värsta stridsområdena i Aleppo och att den syriska regimen och dess allierade "ställs till svars för sina handlingar".

Vad EU skulle kunna göra gick han dock inte in på.

I ett utkast till slutdokument för EU-toppmötet på torsdag står att EU fördömer den syriska regimens och dess allierades angrepp mot Aleppo. EU anklagar Syrien och Ryssland för att avsiktligt sikta in sig på civila och på sjukhus.

I utkastet betonas att de som har begått brott mot internationell rätt och eventuella krigsbrott måste hållas ansvariga. Samtidigt blickar EU framåt. I utkastet står också att EU kommer att bidra till Syriens återuppbyggnad bara om en "trovärdig politisk övergång" har inletts. Det innebär att den syriska regimen måste tillåta en politisk opposition i landet.

Enligt Reuters har EU:s utrikespolitiska representant Federica Mogherini spridit det budskapet till Syriens regim och dess allierade, främst Ryssland och Iran, de senaste veckorna.

- EU skulle normalt ha en nyckelroll i rekonstruktionen. Men om de skapar detta monster där, så kommer inte vi att betala för det. Det blir deras ansvar, säger en EU-källa till Reuters.

Sedan länge står EU:s migrationspolitik och försvarssamarbeten på toppmötesagendan. EU-ledarna ska inte ta några nya beslut utan följa upp det pågående arbetet på de två områdena.

Sedan i våras pågår förhandlingar om ett nytt fördelningssystem när det gäller asylsökande som tar sig till EU. De förhandlingarna går trögt. Dessutom lever flera länder inte upp till den omfördelning av asylsökande som redan beslutats om.

Moderatledaren Anna Kinberg Batra anser att det händer för lite. Hon kräver att statsminister Stefan Löfven (S) på toppmötet lyfter frågan om att EU ska kunna dra ned EU-stöd för medlemsstater som inte gör sitt i flyktingmottagningen.

- Sverige måste höja både trycket och tonläget genom att kräva att EU-budgeten används för att få fler att ta ansvar, säger Kinberg Batra.

Statsminister Stefan Löfven uppgav i EU-nämnden att regeringen redan driver frågan i diskussionerna om EU:s framtida budget.

- Det måste få konsekvenser om man inte tar sitt ansvar, sade han.

Löfven bedömde också att säkerhets- och försvarspolitik kommer att få allt större plats på EU:s framtida agenda. Han ser ett ökat samarbete på dessa områden som nödvändigt för att kunna möta olika hot.

- Men jag kommer att vara tydlig med att försvarsfrågor fortfarande är en nationell kompetens, sade Löfven.

EU-ledarna ska också i ett beslut klarlägga innebörden av EU:s associationsavtal med Ukraina. Det är ett krav från Nederländerna, för att landet ska kunna ratificera avtalet.

Den nederländska regeringen vill bland annat ha klarlagt att avtalet inte innebär några försvarsförpliktelser gentemot Ukraina, att ukrainska medborgare inte får rätt att fritt jobba och bo i EU och att avtalet inte är ett klartecken för EU-medlemskap. Löfven uttryckte stöd för Nederländernas krav.

Källa - 2016-12-14 11:34

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 5. Björklund flossar
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+