Löfven Ytterligare en feg terrorattack

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Löfven Ytterligare en feg terrorattack Senaste nytt om flyktingkrisen

Löfven Ytterligare en feg terrorattack - Statsminister Stefan Löfven uppmanar folk att leva som vanligt efter attacken i Berlin - trots rädsla för att något liknande ska hända i Sverige.

På tisdagseftermiddagen pratade han med en "tagen" Angela Merkel, förbundskansler i Tyskland.

- Eftersom terrorismen vill att vi ändrar våra liv så ska vi se till att leva våra liv som vanligt, säger Stefan Löfven.

Stefan Löfven var vid lunchtid i riksdagens kammare och rapporterade till riksdagsledamöter om Europeiska Rådets toppmöte, som hölls förra veckan.

Men mycket kom under utfrågningen att handla om måndagens attack i Berlin.

Och direkt efter mötet försvann Stefan Löfven i väg för ett samtal med förbundskansler Angela Merkel, innan han gav intervjuer om händelsen i Berlin där minst 12 personer dött.

- Det är fruktansvärt naturligtvis. Det är ytterligare en feg terrorattack på oskyldiga människor. Vi måste göra allt nationerna var för sig, men också genom samarbete för att bekämpa den här terrorismen. Terrorismen ska aldrig få segra, säger Stefan Löfven.


Erbjöd stöd till Tyskland

Angela Merkel har hittills varit väldigt återhållsam med kommenterar.

- Jag uttryckte Sveriges kondoleanser och sorg över det som har hänt, men också vår beredvillighet att ge det stöd som Tyskland behöver, säger Stefan Löfven.

Vad sa Angela Merkel?

- Hon tackade för vårt medkännande, och sa att hon skulle återkomma om hon behöver stöd.


"Kan aldrig garantera att det inte händer här"

Stefan Löfven upplevde att Angela Merkel själv var tagen av det som hänt. Sen uppmanade han till att fortsätta leva sina liv som vanligt.

- Det är klart att förbundskanslern är tagen av en sådan här situation, det är ingen tvekan om det. Men hon var också samlad och beslutsam över vad som behöver göras, säger han.

Hur stor bedömer du att risken är för att något liknande kommer hända i Sverige?

- På skala 1 till 5 har vi 3, enligt Säkerhetspolisen. Vi ska kunna leva våra liv som vanligt, och det finns inget direkt sådant hot. Vi kan dock aldrig garantera att det händer här. Eftersom terrorismen vill att vi ändrar våra liv så ska vi se till att leva våra liv som vanligt.

Där konstaterade hon att det skulle vara särskilt smärtsamt om det visade sig att det var en flykting som låg bakom attentatet. Det har senare visat sig att polisen kan ha gripit fel man.

- Det är mycket vi fortfarande inte vet med tillräcklig säkerhet men vi måste, som saker ligger till nu, anta att det var en terroristattack, säger Merkel.

Hon utlovar också ett hårt straff till den eller de som står bakom.

- Vi gör vårt yttersta för att ta reda på alla detaljer kring dådet och den eller de som ligger bakom attentatet kommer att bestraffas så hårt som våra lagar tillåter, säger Angela Merkel.

Källa - 2016-12-20 17:07

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 5. Björklund flossar
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+