Löfvens reträtt splittrar Alliansen

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Löfvens reträtt splittrar Alliansen Senaste nytt om flyktingkrisen

Löfvens reträtt splittrar Alliansen - Stefan Löfven kan glädja sig åt att Socialdemokraternas reträtt splittrar Alliansen. Men uppgörelsen med Miljöpartiet kan leda till en valrörelse som varken socialdemokrater eller moderater vill ha.

Stefan Löfven har investerat mycket politiskt kapital i att framställa sitt parti som den strikta asylpolitikens vakthund.

En analys belyser ett ämne ur flera infallsvinklar. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

"Vi har lagt om flyktingpolitiken som blev ohållbar under de borgerliga åren" sa statsministern i riksdagen i oktober, och Socialdemokraterna skickade omedelbart ut citatet till folket via Twitter.

Den här politiska marknadsföringen - som det fanns en del rimliga invändningar emot redan tidigare - kommer att bli svårare efter uppgörelsen med Miljöpartiet om de ensamkommande.

Överenskommelsen hamnade till sist visserligen mycket långt ifrån MP-kongressens beslut i maj, som i det närmaste motsvarade en amnesti.

Men Miljöpartiet uppnådde ändå att många av de som kom 2015 ska få en ny chans till tillfälligt uppehållstillstånd, för att genomföra gymnasiestudier.

Enligt uppgifter från Miljöpartiet krävdes det att partiet gjorde kabinettsfråga - alltså hotade att hoppa av regeringen - om man inte fick gehör för sina krav.

Det säger en hel del om hur viktigt det har varit för Socialdemokraterna att inte ge upp sin vakthundsprofil. Inom S har det varit en kamp mellan strategerna - som tror att väljarna belönar en strikt migrationspolitik - och idealisterna som har anfört humanitära skäl för att hitta en lösning.

Men både idealister och maktstrateger inom S kan falla i varandras armar i glädje över något som alltid gör socialdemokrater lyckliga: uppgörelsen splittrar Alliansen, och den splittrar Alliansen precis där Socialdemokraterna vill splittra Alliansen.

Centern mottog nämligen beskedet från Rosenbad med stor glädje, och lovade nästan på stående fot att komma överens med S och MP.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson hade redan tidigare varnat Stefan Löfven från att göra upp med MP i den här frågan.

Och på måndagen upprepade partiets migrationspolitiske talesperson Johan Forsell argumenten, varav ett är det här: ett sådant beslut skulle innebära att Sverige återigen blir ett mer attraktivt land att söka asyl i.

Hösten 2015 var S och M eniga om att Sverige behövde ett "andrum" eller en "flyktingpaus" och båda partierna menade att Sverige måste skicka signalen att vi inte kan ta emot fler.

Moderaterna säger nu alltså att Socialdemokraterna är på väg att överge detta, och det innebär att flyktingpolitiken kan bli en konfliktfråga mellan de två stora partierna under valrörelsen, vilket leder till att båda kommer att utmanas med förnyad kraft av Sverigedemokraterna.

Socialdemokraterna kommer att utmålas som mjuka i migrationspolitiken. Och Sverigedemokraterna kommer att hamra in budskapet att Moderaterna tänker kompromissa bort sin strikta flyktingpolitik, i en regering med Centern.

Källa - 2017-11-27 20:08

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 5. Björklund flossar
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+