Löfvens vädjan på Obamas toppmöte

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Löfvens vädjan på Obamas toppmöte Senaste nytt om flyktingkrisen

Löfvens vädjan på Obamas toppmöte - NEW YORK. Här talar Stefan Löfven under president Obamas toppmöte.

Statsministerns uppmaning till de andra länderna: gör mer för flyktingarna.

- Vi vet ännu inte slutresultatet, men det ser bra ut, säger Löfven.

Statsminister Stefan Löfven stod under tisdagen som värd för ett toppmöte på FN - inbjuden som medarrangör av USA:s president Barack Obama. Temat var flyktingkrisen och hur fler länder ska göra mer för världens 65 miljoner människor som just nu lever på flykt.

Under sitt tal på FN började Stefan Löfven med att tacka Obama och berätta hur stolt han var över erkännandet från presidenten.

- Inget land, ingen kontinent, ingen organisation kan hantera denna utmaning själv. Vi måste arbeta tillsammans. Det är därför vi är här, sa Löfven.

- Vi måste stärka de globala ansträngningarna med ambitiösa nya åtaganden och fler länder måste ta en större del.


Berättade om sin resa

Stefan Löfven berättade sedan om sin resa till Jordanien där han mötte kungen och besökte ett flyktingläger.

- Jag vill börja där - för som europé, amerikan eller australier måste vi påminna oss själva om att de flesta flyktingar aldrig kommer till våra länder. De går över gränsen för att få säkerhet och stannar där i hopp om att kunna återvända till sina hem och släktingar så snart som möjligt.

Under tiden behöver människor rent vatten, mat och skydd för kyla liksom klassrum för barnen och möjligheter för de vuxna att arbeta, sa Löfven.

Statsministern berättade också om Sveriges insatser som den sjunde största humanitära bidragsgivaren i världen - och berättade att regeringen nu planerar att ge ytterligare 37,5 miljoner dollar, motsvarande 325 miljoner kronor till projekt sjösatta av FN:s flyktingorgan UNHCR och Världsbanken.


"Vet inte slutresultatet"

Under en pressträff sent i går kväll, när toppmötet fortfarande pågick på FN:s högkvarter, kommenterade Löfven målen med mötet - bland annat att antalet kvotflyktingar världen över ska fördubblas och att en miljon fler flyktingbarn ska få tillgång till skola.

- Vi är ännu inte klara så vi vet inte slutresultatet, men det ser bra ut med många länder som vill ta emot flyktingar eller ordna skolgång i flyktingläger.

Flera länder, varav flera EU-länder, har vägrat ta emot flyktingar men Löfven säger att fler länder nu ser ut att komma till insikt.

- Bara att det sitter drygt 50 länder här och säger att de är beredda att göra åtaganden är ett steg framåt. Sen gäller det att de levererar också och inte bara lovar.

Stefan Löfven har personligen inte träffat Obama under konferensen men säger att de förberett den tillsammans.

- Vi har hjälpts åt att pratat med de andra länderna om vad vi behöver. Så alla har hjälpts åt för att vi ska få rejäla åtaganden och det verkar som att vi kan nå bra framgångar.

De andra medarrangörerna till toppmötet var Etiopien, Jordanien, Kanada, Mexiko och Tyskland.

Källa - 2016-09-21 02:40

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 5. Björklund flossar
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+