Lövin om SDs slakt av biståndet Enormt svek

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Lövin om SDs slakt av biståndet Enormt svek Senaste nytt om flyktingkrisen

Lövin om SDs slakt av biståndet Enormt svek - "Ett fruktansvärt slag mot de fattigaste människorna i världen. " Det säger språkröret Isabella Lövin (MP) om att SD vill skära 11 miljarder kronor från den svenska biståndsbudgeten.

Som SvD tidigare berättat vill Sverigedemokraterna göra stora besparingar på Sveriges biståndsbudget. Partiet vill skära bort 11 miljarder kronor från biståndet, vilket motsvarar en fjärdedel av den biståndsbudget som föreslagits av övergångsregeringen.

SD motiverar neddragningen med att pengarna behövs mer i Sverige. Enligt förslaget ska områden som ekonomisk utveckling, vatten och sanitet, samt flyktinghjälp fortfarande finnas kvar. Besparingarna ska göra på projekt inom demokratifrågor, mänskliga rättigheter och jämställdhet.

Biståndsminister Isabella Lövin (MP) är kritisk till SD:s budgetförslag. Hon säger att ändringen skulle innebära "ett fruktansvärt slag mot väldigt många av de fattigaste människorna i världen".

- Det är ett enormt svek att de inte berättade detta för väljarna innan valet. Det är inte en slump att SD väljer att skära i demokrati, mänskliga rättigheter och jämställdhet, eftersom det avspeglar deras prioriteringar, säger hon, och betonar att hon uttalar sig i frågan som språkrör för Miljöpartiet.

SD vill bland annat skära i biståndet till Tanzania - ett av de största mottagarländerna - på grund av förföljelsen mot hbtq-personer i landet. Även Liberalerna vill dra in stödet till staten i Tanzania.

Isabella Lövin säger att Sverige främst stödjer utomstatliga projekt i Tanzania, och att de biståndsmedel som går via den tanzaniska staten är "noggrant kontrollerade".

- Vi har avslutat det generella budgetstödet till Tanzania, säger hon.

SD pekar på att projektet Afghan reconstruction trust fund har skötts illa. Är det inte rätt att minska stödet dit då?

- Det är klart att det finns förbättringspotential inom de flesta av våra samarbeten. Det jobbar vi kontinuerligt med. Men man ska komma ihåg att det här är väldigt svåra miljöer. I den här typen av konfliktländer finns väldigt stora utmaningar med korruption och våld.

När oppositionspartierna lade sina skuggbudgetar förra veckan föreslog även Moderaterna en minskning av biståndet med 1,2 miljarder kronor nästa år. Centern och Liberalerna vill ligga kvar på samma nivå som i övergångsbudgeten - 45 miljarder kronor.

Isabella Lövin säger att det är "beklagligt" att också Moderaterna vill minska den svenska biståndsbudgeten.

SD:s förslag innebär ett avsteg från den konsensus som sedan lång tid varit etablerad inom biståndspolitiken. Övriga riksdagspartier är överens om det så kallade enprocentsmålet, som innebär att en procent av Sveriges bruttonationalinkomst, BNI, läggs på bistånd.

Enprocentsmålet motsvarar en hög nivå jämfört med andra länder. FN rekommenderar ett bistånd på 0,7 procent av BNI. SD, som tidigare påstått att man vill ge mer i bistånd än de andra riksdagspartierna, skriver i sin budgetmotion att deras förslag motsvarar en biståndsnivå på 0,75 procent av BNI.

Vd, chefredaktör och ansvarig utgivare: Fredric Karén

Politisk chefredaktör: Tove Lifvendahl

Redaktionschef och stf ansvarig utgivare: Maria Rimpi

Chef SvD Nyheter: Maria Sundén Jelmini

Chef SvD Näringsliv: Daniel Kederstedt

Chef SvD Kultur: Lisa Irenius

Postadress Svenska Dagbladet, 105 17 Stockholm

Besök Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm

Organisationsnummer 902004-3619

Telefon Kundväxel +46 8 618 02 20

Telefon Växel +46 8 13 50 00

Källa - 2018-12-03 19:10

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 5. Björklund flossar
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Angela merkels efterträdare
 8. Bilda regering efter valet
 9. Flyktingkaravanen
 10. Fabian fjälling

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+