M gör tummen upp för Johansson (S)

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

M gör tummen upp för Johansson (S) - Ylva Johanssons nya skriftliga svar till EU-parlamentet tycks ha gjort susen - i alla fall för att övertyga högern.

"Ett tydligt steg" tycker Moderaterna, som nu gör tummen upp för att godkänna svenskan som ny migrations- och inrikeskommissionär i EU.

Den förra arbetsmarknadsministern fick bakläxa efter sitt utskottsförhör i EU-parlamentet i förra veckan. Men sedan hon svarat på ytterligare frågor i skrift tycks nu den stora högerpartigruppen EPP vara redo att säga ja.

- Hon är i de skriftliga svaren mycket tydligare med hur arbetet med återvändande behöver förstärkas och att hon tycker att man behöver ha en mycket större skillnad mellan ekonomiska migranter och de som har asylskäl. Och det är det viktigaste för oss, för det är grunden för att kunna skapa en mer ordnad invandringspolitik, säger svenske EU-parlamentsledamoten Tomas Tobé (M) till TT och Ekot efter att ha studerat Johanssons svar under helgen.

- Den här frågan är helt central för EPP. Vi ska ha ett utvärderingsmöte i morgon, men vad jag kan bedöma så ökar hennes chanser nu betydligt att kunna bli godkänd, säger Tobé.

Ylva Johansson frågades ut i tisdags i förra veckan, men fick då bara godkänt av socialdemokratiska partigruppen S&D och liberala RE. Alla övriga grupper, även vänstergruppen GUE/NGL och miljöpartistiska De gröna/EFA, ville ha förtydliganden från svenskan.

Tobé tycker att Johansson främst ska sikta på stöd från de stora etablerade partigrupperna.

- Man kan inte söka en kompromiss med vänstern och de gröna om man ska komma fram i de här frågorna. Det var för mycket signalpolitik gentemot de partigrupperna under utfrågningen, säger Tobé.

De olika gruppledarna i utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter ska under tisdagseftermiddagen bestämma sig för om man tycker att Ylva Johanssons svar räcker eller inte. Om hon fortsatt får nej kan hon behöva kallas in till ett nytt förhör. Blir det ja kan hon å andra sidan räkna med att verkligen tillträda som migrations- och inrikesansvarig när den nya EU-kommissionen inleder sitt arbete, enligt planerna från den 1 november.

Tomas Tobé varslar samtidigt om att högern fortsatt kommer att hålla ögonen på Johansson.

- Generellt kommer hon att behöva visa sig vara pragmatisk. Hon behöver lägga svensk migrationspolitik åt sidan, för den anses inte vara ett föredöme i Europa och fortsätta vara beredd att åstadkomma en kompromiss med de stora partigrupperna i EU-parlamentet och givetvis medlemsländerna, säger Tobé till TT och Ekot.

Ylva Johansson (född 1964) nominerades av regeringen i början av augusti som svensk ledamot i nästa EU-kommission. Johansson har närmast varit arbetsmarknadsminister sedan 2014 och dessförinnan även skolminister 1994-98 och vård- och äldreomsorgsminister 2004-06. Hon har suttit i riksdagen för Socialdemokraterna 1994-98 och sedan 2002 och var tidigare även riksdagsledamot för Vänsterpartiet Kommunisterna (VPK) 1998-91.

Av EU-kommissionens tillträdande ordförande Ursula von der Leyen har Johansson fått i uppdrag att bli inrikeskommissionär, med ansvar för bland asyl- och migrationsfrågor, gränsskydd och terroristbekämpning.

Om den blivande kommissionen får godkänt av EU-parlamentet i slutet av oktober tillträder man formellt från den 1 november. Mandatperioden löper sedan fram till den 31 oktober 2024.

Källa:TT

Tf

Källa - 2019-10-07 11:55

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+