M Gränskontrollerna i Sverige måste fortsätta

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

M Gränskontrollerna i Sverige måste fortsätta Senaste nytt om flyktingkrisen

M Gränskontrollerna i Sverige måste fortsätta - Regeringen ger i veckan besked om Sverige ska begära en förlängning av gränskontrollerna eller inte.

- De måste fortsätta. Flyktingkrisen är inte över, säger Moderaternas Beatrice Ask.

De tillfälliga gränskontrollerna som infördes i samband med förra höstens flyktingkris ska upphöra den 11 november om inte regeringen ansöker hos EU-kommissionen om att förlänga dem. I förra veckan diskuterades en gemensam ansökan från Sverige, Danmark, Tyskland, Österrike och Norge i samband med ett EU-möte i Luxemburg. Men inrikesminister Anders Ygeman (S) kunde då inte ge besked om Sveriges linje.

- Det måste ju komma ett besked. Jag kan tänka mig att det finns många som väntar på att få veta hur Sverige ska agera, säger den förre justitieministern Beatrice Ask (M).

- Man måste väl fatta beslut, det är det man har en regering till.

Enligt uppgift till TT kommer regeringen att ge besked denna vecka om hur man ska agera när det gäller gränskontrollerna. Vid tidigare tillfällen då en förlängning varit aktuellt har beslut fattats med en veckas varsel.

EU-kommissionen gav i våras klartecken att förlänga kontrollerna till den 11 november. Varannan månad måste dock regeringen skicka in en rapport om effekten av kontrollerna. I en färsk rapport skriver regeringen att de fortfarande är nödvändiga för att kunna möta hotet mot allmän ordning och inre säkerhet. Rapporten uttalar sig bara om nuläget och inte om hur regeringen bedömer situationen efter den 11 november.

Beatrice Ask räknar med att fler asylsökande och migranter skulle söka sig till Sverige om gränskontrollerna tas bort, trots att de i dag inte är något hinder för att söka asyl i Sverige.

- Varje steg vad gäller id-kontroll och gränskontroll är också ett sätt att säkerställa att vi vet vilka som kommer. Det underlättar för en ordnad hantering för alla som behöver hjälp, säger hon.

Gränskontroller finns i dag vid Öresundsbron och hamnarna i Trelleborg, Malmö, Helsingborg och Göteborg. Andelen resenärer som kontrolleras varierar mellan 40 procent och 95 procent.

I rapporten till EU-kommissionen står att drygt tre miljoner människor har kontrollerats under perioden augusti till mitten av oktober. Av dem har 425 avvisats. Antalet som sökt asyl i samband med en passkontroll är 78. Det kan jämföras med 5411 asylsökande totalt i Sverige under samma period.

I rapporten står också att tågen från Danmark försenas upp till tio minuter på grund av kontrollerna vid Hyllie station vid Öresundsbron.

Källa - 2016-10-18 12:27

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 5. Björklund flossar
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+