Maduro Guaidó bryter mot grundlagen

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Maduro Guaidó bryter mot grundlagen - Jag är öppen för dialog, säger Venezuelas Nicolás Maduro i en intervju.

Maduro anser att oppositionens Juan Guaidó - som utropat sig till tillfällig president - bryter mot grundlagen.

- Allt som händer har med USA att göra. De attackerar oss, och tror att Venezuela är deras bakgård, säger han till tv-kanalen CNN Türk, enligt nyhetsbyrån AFP.

Regimledaren kräver i intervjun att de europeiska länder som ställt honom inför ett ultimatum ska dra tillbaka det.

- Ingen kan ge oss ett ultimatum, säger han, och fortsätter:

- Venezuela har inte med Europa att göra. Det är otroligt fräckt.

USA trycker på för att fler länder ska erkänna Guaidó som Venezuelas ledare. Spanien, Frankrike, Tyskland, Storbritannien och Danmark ställde på lördagen Maduro inför ett ultimatum: Utlys nya, demokratiska val inom åtta dagar - annars kommer vi att betrakta Guaidó som landets rättmätige ledare. Maduros regim har däremot stöd av bland andra Ryssland och Turkiet.

Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) har hittills hänvisat till EU:s gemensamma uttalande från i lördags där Maduro uppmanas att kalla till nyval.

Maduro har sagt att de diplomatiska relationerna med amerikanerna ska brytas. USA har inte gått med på det, eftersom landet inte längre erkänner Maduro som Venezuelas ledare, sedan oppositionspolitikern och nationalförsamlingens ordförande Juan Guaidó utropat sig till tillfällig president.

Maduro har dock lättat på det tidiga kravet att all amerikansk diplomatisk personal måste lämna landet inom 72 timmar, en tidsfrist som har löpt ut.

Venezuelas utrikesdepartement uppger i stället att länderna inom 30 dagar ska försöka skapa "intressesektioner" i ambassadbyggnaderna i respektive huvudstad och behålla en diplomatisk närvaro i mindre skala. Så har den diplomatiska relationen mellan Kuba och USA sett ut i många år.

Delar av den amerikanska diplomatiska personalen har dock redan lämnat huvudstaden Caracas, och Venezuela har dragit tillbaka personal från Washington DC.

Maduro utesluter inte ett möte med USA:s president Donald Trump.

- Det är inte omöjligt, men inte troligt. Jag har skickat många meddelanden till Donald Trump, säger han till CNN Turk.

Venezuelas högsta militära sändebud i USA har sagt att han hoppar av Maduroregimen, och uppmanar de väpnade styrkorna i hemlandet att erkänna oppositionsledaren Juan Guaidó som landets ledare.

- I dag talar jag till folket i Venezuela, och speciellt mina bröder i landets väpnade styrkor, för att de ska erkänna president Juan Guaidó som den enda rättmätige presidenten, säger överste José Luis Silva i en video som sägs vara inspelad på landets ambassad i Washington, enligt Reuters.

Silva är landets militärattaché i Washington DC, USA.

- Vi beväpnades för att försvara landets suveränitet. De utbildade oss inte genom att säga: "Det här gör vi för att ni ska attackera ert folk, för att ni ska försvara den regering som har makten", säger han.

Venezuelas försvarsdepartement twittrar ett foto på Silva med "förrädare" skrivet i rött över bilden.

Ett par mindre uppror har brutit ut i Venezuelas militär de senaste månaderna, men det har inte varit någon omfattande revolt.

Nicolás Maduro tog över efter sin mentor Hugo Chavez 2013.

I valet 2015 förlorade hans socialistparti för första gången på 17 år majoriteten i nationalförsamlingen, som nu leds av oppositionsledaren Juan Guaidó. Det gjorde att regering och parlament kontrollerades av två olika läger, som är politiska motståndare.

För att runda situationen genomförde Maduro i augusti 2017 ett omstritt val till en ny konstituerande församling, en grundlagsförsamling, med befogenhet att skriva om grundlagen.

Maduro meddelade sedan att presidentvalet skulle tidigareläggas. Han utropades till segrare i valet, som hölls i maj 2018. Valdeltagandet var lågt eftersom stora delar av oppositionen bojkottade valet.

Venezuela sitter på jordens största oljereserver. 2014 kollapsade oljepriset, vilket innebar en katastrof för landet vars intäkter till 96 procent kom från oljan. Venezuela lider nu av hyperinflation och är svårt sargat ekonomiskt. Det råder brist på mat och mediciner. Över en miljon människor har flytt till grannlandet Colombia, den största flyktingvågen i Colombias historia.

Källa: Utrikespolitiska institutet

Tf

Källa - 2019-01-27 00:32

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+