Malmö vill stå värd för möte om Förintelsen

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Malmö vill stå värd för möte om Förintelsen Senaste nytt om flyktingkrisen

Malmö vill stå värd för möte om Förintelsen - I sin regeringsförklaring för tre veckor avslöjade statsminister Stefan Löfven (S) att regeringen under 2020 ska manifestera 75-årsminnet av befrielsen av tiotusentals fångar från tyska förintelseläger.

Den hågkomst som planeras får tre ben. Svenska ungdomar ska få möjlighet att besöka minnesplatserna i Europa. Ett nytt museum ska inrättas för att bevara minnet av offren. Och Sverige ska 2020 stå värd för en ny internationell konferens om Förintelsen.

Det är här Malmö kommer in i bilden. Kommunledningen vill att konferensen hålls i Malmö. Därför ska ett brev nu skickas till Stefan Löfven.

-Malmö vill spela en central roll i detta viktiga arbete. Jag välkomnar regeringens initiativ för att utbyta erfarenheter och hitta fler sätt att förebygga och motarbeta antisemitism, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande.

Roko Kursar (L) är vice ordförande:

- Vi har en skyldighet att aldrig glömma Förintelsen och dess miljontals offer. Flera flyktingar avvisades av Sverige och mötte senare döden i Hitlers utrotningsläger. Malmö blev dock en hoppets hamn för dem som kom med Folke Bernadottes vita bussar, säger han.

För kommunledningen kan konferensen bli en chans att belysa det arbete som i Malmö görs för att bekämpa främlingsfientlighet och olika former av rasism.

Malmö har fått internationell kritik för att kommunledningen anses ha uppmuntrat antisemitiska krafter. Kritiken var som starkast för sju år sedan när dåvarande S-kommunalrådet Ilmar Reepalu anklagades för att under flera år ha använt ett antisemitiskt språkbruk.

USA:s president Barack Obama skickade då ett sändebud till Malmö i form av Hannah Rosenthal för att höra sig för om situationen i Malmö för Malmös judar.

- Jag vet inte om han är okunnig eller vad han lärt. Jag vet inte vad som finns i hans huvud eller hjärta. Men jag vet att språket han använder är antisemitiskt, sade Rosenthal då.

Anklagelserna ebbade ut när Katrin Stjerneldt Jammeh (S) blev kommunstyrelseordförande. I mars 2015 träffade hon Ira Forman, USA:s nya sändebud mot antisemitism, under ett möte i Malmö.

- Det finns fortfarande mycket kvar att göra innan staden upplevs som alltigenom trygg för alla, sade Katrin Stjernfeldt Jammeh då.

I höstas uppstod ny intensiv debatt sedan en granskning i Kvällsposten slagit fast att antisemitiska krafter vuxit sig starka inom det socialdemokratiska ungdomsförbundet SSU i Malmö.

Källa - 2019-02-11 17:09

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 5. Björklund flossar
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+