Malmström EU kan inte lamslås av Trump

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Malmström EU kan inte lamslås av Trump - Oron över Trump och ökad protektionism är mycket stor, säger EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström till SvD.

− Men vi kan inte lamslås av Trump. EU vänder sig nu mot andra länder som vill ingå handelsavtal. De står faktiskt i kö och vår popularitet har ökat, säger hon.

DAVOS EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström är mycket bekymrad över vad som väntar världshandeln under Donald Trump. När SvD träffar henne på Världsekonomiskt forum i Davos går det inte att ta miste på oron för ökad protektionism och ett USA som nu vänder sig inåt.

Trump har varit det stora samtalsämnet under hela mötesveckan.

− Davos-mötet har helt präglats av den person som inte är här. Det finns en stor oro, undran och många frågetecken kring Trump. Om många av hans förslag blir verklighet så är vi väldigt bekymrade, säger hon och fortsätter:

− Både hot om högre gränsskatter, om att dra sig ur Världshandelsorganisationen och att starta handelskrig skulle få allvarliga konsekvenser för hela världen. Ett handelskrig har inga vinnare.

Hennes allmänna syn på Donald Trump kan inte heller beskrivas som den mest smickrande.

- Mycket av det som kommit fram under kampanjen har gjort mig förfärad. Sådant som Trumps hånfulla kommentarer om kvinnor och nedlåtande tal om minoriteter, WTO och Nato. Hans uppmaning till länder att lämna EU är anmärkningsvärt. Att han verkar sätta Putin och Merkel på samma plan är också bekymmersamt. Mycket av det vi sett hittills oroar mig mycket, säger Malmström.

Men samtidigt betonar EU-kommissionären att Trumps styre inte får paralysera den fortsatta vägen framåt mot ökad frihandel och globalisering. Nu gäller det att börja mobilisera på allvar inför WTO:s ministermöte i Buenos Aires i december, menar hon. WTO-chefen Roberto Azevêdo förnekade också i Davos att världens aptit på frihandel och globalisering håller på att avta i spåren på Trump.

− Vi kan inte lamslås av Trump. Inför WTO:s ministermöte finns en förkrossande samsyn om att värna multilaterala förhandlingar och avtal. Flera frågor börjar mogna om sådant som fiskefrågor, e-handel, handelsstörande stöd inom jordbruket och ökad transparens. Vi får se vilket stöd vi får från USA, Trump och hans nya handelsminister.

Fast det gigantiska frihandelsavtalet TTIP mellan USA och EU slumrar nu in en Törnrosasömn, konstaterar hon. Det har Trump gjort klart.

− TTIP läggs nu i frysen, i alla fall tillfälligt. Vi har inte hört Trump säga någonting alls om TTIP. Jag kan inte tänka mig att det står högst på hans prioriteringslista, trots att alla fakta talar för att underlättad handel mellan USA och EU är bra, säger Malmström och tillägger torrt:

− Det känns inte som om Trump är anhängare av stora regionala handelsavtal.

Men EU tänker inte ligga på sofflocket för det. Cecilia Malmström säger man håller på att hitta nya sätt att göra handel och förbereder andra förhandlingar. EU kommer att vända sig mot andra länder, framförallt i Asien, när USA stänger dörren och blickar inåt.

− Länderna står redan på kö. De ringer och undrar om vi kan vi skynda på nu när USA inte längre vill. Vi har Mexiko, Japan och Mercosur som vill ha bilaterala och multilaterala avtal med EU. Vår popularitet har faktiskt ökat. Det är bra.

Fast samtidigt sticker EU-kommissionären inte under stol med att EU brottas med stora problem just nu, där brexit bara är förnamnet.

− EU står inför stora svårigheter och enorma utmaningar. Brexit och galopperande populism är några. EU:s skamliga oförmåga att hantera flyktingkrisen en annan. Det är så skamligt att jag inte har ord för det, att världens rikaste inte har mer generös hantering av största krisen sedan andra världskriget.

− Brexit är psykologiskt plågsamt. Vi är ledsna att britterna lämnar oss. Det har varit mycket osäkerhet kring brexit, men nu är det tydligt att det blir en hård brexit.

Fast Cecilia Malmström tror att EU klarar sig ur den avgrundsdjupa krisen.

− Jag tror inte att EU faller sönder. Krisen svetsar oss samman. Vi är dessutom ur det värsta med Grekland och eurokrisen och har en långsam ljusning i ekonomin. Men vi måste agera mer mot ekonomisk ojämlikhet, och se hur handelsavtal och bättre fördelningspolitik kan användas så att alla får fördelar av ökad välfärd och tillväxt, slår Cecilia Malmström fast.

Chefredaktör: Fredric Karén

Vd: Gunilla Asker

Politisk chefredaktör: Tove Lifvendahl

Redaktionschef och stf ansvarig utgivare: Maria Rimpi

Chef SvD Nyheter: Maria Sundén Jelmini

Chef SvD Näringsliv: Daniel Kederstedt

Chef SvD Kultur: Lisa Irenius

Annonsdirektör: Pierre Bergström

Postadress Svenska Dagbladet, 105 17 Stockholm

Besök Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm

Organisationsnummer 902004-3619

Telefon Kundväxel +46 8 618 02 20

Telefon Växel +46 8 13 50 00

Källa - 2017-01-22 15:59

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+