Malta varning för ny flyktingvåg

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Malta varning för ny flyktingvåg Senaste nytt om flyktingkrisen

Malta varning för ny flyktingvåg - Muscat är inte direkt otydlig när han tar emot en grupp nedresta EU-korrespondenter från Bryssel i premiärministerbyggnaden i Valletta.

- Det här vet vi. Det här är ingen exklusiv information. Valet står mellan att göra något nu eller tvingas till ett akut möte i april eller maj när tiotusentals människor är på väg över havet och drunknar, säger den 42-årige socialdemokraten.

Hans Malta är vårens ordförandeland i EU och närmast perfekt placerat för att ha god koll på migrant- och flyktingläget, åtminstone i Nordafrika.

Muscats varning kommer passande nog alldeles inför årets första utrikesministermöte i EU, där Margot Wallström (S) och hennes kollegor på måndag ska diskutera bland annat just Libyen.

Det som Malta nu vill se är dels att EU:s insats på centrala Medelhavet, EU Navfor Sophia, snabbt utvecklas till något mer.

- I Sophia finns redan en grund för ett andra steg - en insats på någons territorialvatten, till exempel i Libyen. Naturligtvis kan vi inte göra det utan libyskt stöd, men jag anser att det borde skickas en signal från EU om att EU är redo att agera med Libyen, säger Joseph Muscat.

Premiärministern applåderar dessutom det som Italien redan gjort för att delvis återuppliva gamla avtal från Muammar Gaddafis tid som libysk ledare. Efter ett möte i Tripoli i måndags lovade Italien bland annat att hjälpa till med kontrollen av Libyens gränser mot bland andra Niger och Tchad i söder.

"En stor vänskapsgest till det libyska folket. Nu blir det mer kontroll över migranternas avfärder", skrev utrikesminister Angelino Alfano efteråt på Twitter.

Joseph Muscat vill gärna få med EU i samma båt.

- Det avtal som skrivits mellan Libyens regering - även om den är svag - och Italien borde stöttas på EU-nivå. Italien borde inte behöva stå ensamt, säger premiärministern i Valletta.

Sedan EU under våren 2016 gjort en uppgörelse med Turkiet har inflödet av flyktingar och migranter över Egeiska havet till Grekland minskat kraftigt. I stället har den tidigare mest använda rutten över Medelhavet från Libyen åter blivit allt vanligare.

Enligt italienska uppgifter registrerades över 180 000 flyktingar och migranter i italienska hamnar under 2016 - 10 000 fler än under det tidigare rekordåret 2014.

Även antalet omkomna på Medelhavet var rekordstort förra året: 5 000, jämfört med 3 800 under året innan, enligt FN:s uppgifter.

Källa - 2017-01-13 06:12

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 5. Björklund flossar
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+