Många flyktingbarn tar tunga droger

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Många flyktingbarn tar tunga droger Senaste nytt om flyktingkrisen

Många flyktingbarn tar tunga droger - Till Maria ungdoms akutmottagning i Stockholm söker flera ensamkommande flyktingbarn varje vecka på grund av akuta drogproblem, oftast heroin.

- Det tog fart under andra hälften av 2015. Under hela förra året hade vi flera ungdomar som sökte varje dag. Den senaste månaden har vi sett något färre, men det är fortfarande flera i veckan, säger Mathias Sjöberg, överläkare på Maria ungdomsmottagning.

En övervägande majoritet, säger han, är afghanska pojkar eller unga män som missbrukar heroin.

- De gör ingen klassisk svensk missbrukarkarriär där man börjar med att röka cannabis och sedan successivt tar allt tyngre droger, utan det verkar som om de hoppar över flera steg och börjar med ett avancerat missbruk, oftast rökheroin, på en gång, säger Mathias Sjöberg.

En del har utvecklat ett beroende redan när de kommer till Sverige, även om "påfallande många" tycks ha utvecklat missbruket först efter ankomsten till Sverige, säger han.

Enligt Christoffer Bohman, verksamhetsansvarig vid polisen i Järva, finns det tecken på att det uppstått en heroinmarknad i Stockholmsförorten Rinkeby.

- Efter sommaren 2016 fick vi indikationer på att det hade uppstått en heroinmarknad där. De kom från boende, kommunen och från dem som bevakar tunnelbanan. Heroinet har främst funnits på Plattan inne i City, men när vi började jobba med Rinkeby såg vi att ryktena stämde, säger han.

- Den bild vi har är att det är ensamkommande flyktingbarn som står för nio av tio fall där vi misstänker heroin, men alltså inte när det gäller andra droger. Det vi kan stå för är att vi har en ny trend att man handlar med heroin i främst Rinkeby och att köparna är ensamkommande.

Stockholm är inte ensamt. Flyktingboenden i både Gästrikland och Landskrona har drabbats av droger.

Även i Göteborg finns problem bland ensamkommande flyktingbarn, även om det där framför allt tycks handla om andra droger.

TT: Hur stort är problemet i den här gruppen?

- Det är ganska stort. De är nästan alltid positiva när vi kontrollerar. Det handlar mest om cannabis och då ofta om ungdomar från Marocko och Tunisien, säger Tony Westerberg, polisen City Göteborg.

Hans kollega Anders Klingberg arbetar i lokalpolisområdet Nordost i Göteborg:

- Jag vet inte om de tänder på där, men det är inte ovanligt att ungdomar är påverkade på boendena. Det här är en väldigt utsatt grupp och ofta handlar det om självmedicinering, främst med hasch eller annan cannabis, säger han till TT.

Källa - 2017-01-15 11:52

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 5. Björklund flossar
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+