Manifestation mot nazister i Almedalen

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Manifestation mot nazister i Almedalen Senaste nytt om flyktingkrisen

Manifestation mot nazister i Almedalen - Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR) deltagande under Almedalsveckan river upp starka känslor. På måndagsmorgonen inleddes en manifestation som vill förbjuda rasistisk organisering.

- Vi är flera här som känner sig rädda, säger Kristina Wicksell, projektledare för jämlikhetsorganisationen Make Equal.

Flera hundra par skor har samlats ihop i en hög och ställts upp i Almedalsparken på måndagsmorgonen. Det är en påminnelse om alla de människor som miste livet under förintelsen - och om att stå upp mot nazism och rasism.

Det är en direkt protest mot att Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR) deltar i årets politikervecka i Almedalen. Även om NMR har sitt tält först i slutet av veckan.

- Då har vi redan lämnat Almedalen. Vi känner oss inte tillräckligt säkra för att vara kvar då, säger Kristina Wicksell, projektledare för jämlikhetsorganisationen Make Equal, som är en av flera organisationer som deltar.

Varför gör ni det här?

- Vi tycker att rasister och nazister får större utrymme, vilket leder till att människor känner sig tystade och hotade. De finns dem som inte åker till Almedalen i år för att de är rädda.

Känner du dig rädd?

- Ja, det gör jag. Alla som jobbar med jämlikhetsfrågor på något sätt känner ett obehag.

Den mest radikala delen av extremhögern är på frammarsch. Den största gruppen är Nordiska motståndsrörelsen, enligt Expo, som kartlägger högerextrema rörelser i Sverige. .

Under 2016 dokumenterade Expo över 3 000 aktiviteter i den "rasideologiska miljön". Det är det högsta antalet aktiviteter sedan Expo inledde sin årliga sammanställning 2008.  

73 organisationer står bakom att manifestationen i Almedalen där man vill förbjuda rasistisk och nazistisk organisering i Sverige. Även två förintelseöverlevare - Hédi Fried och Livia Fränkel - står på den listan.

Kristina Wicksell berättar att de hoppas att manifestationen och budskapet får spridning i sociala medier under hashtagen #ochjagprotesterade.

- Det sker en allmän normalisering av rasism där vi pratar allt mer om vi och dom. I sociala medier kan även de som inte är på plats visa att detta inte är okej, säger Wicksell.

Polis som SvD talat med på plats säger att de är tveksamma på om skohögen kommer få stå hela veckan. Personer som samlats kring skorna säger att det är självklart att den kommer att saboteras.

NMR har fått tillstånd av polisen att sätta upp tält, hålla seminarier, debatter, torgmöte och sprida information i Visby under fredag till söndag.

Nordiska motståndsrörelsen, som även gått under namnet Svenska motståndsrörelsen, låg bland annat bakom attacken mot en antirasistisk manifestation i Stockholmsförorten Kärrtorp 2013. Tre män med koppling till rörelsen väntar på domar för bombdåd mot Syndikalisternas lokal i Göteborg 2016 och ett flyktingboende i Västra Frölunda 2017, där en städare fick livshotande skador.

Organisationen har på senare år tagit rollen som den ledande nazistorganisationen i Sverige, enligt Expo, som kartlägger högerextrema rörelser i Sverige. När storsatsande Svenskarnas parti floppade i valet 2014 - partiet vann inte ett enda mandat - uppstod ett utrymme för en ny organisation med ambitionen att vara rikstäckande. Det blev Nordiska motståndsrörelsen.

Källa - 2017-07-03 08:42

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Kirsebergsfängelset mkb
 3. Om det blir nyval
 4. Piska som i usa
 5. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 6. Björklund flossar
 7. Kuratorn mobulbostäder MKB
 8. Poeten mot fascismen
 9. Angela merkels efterträdare
 10. Bilda regering efter valet

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+