Människorna i mötet med systemen

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Människorna i mötet med systemen - Klas-Magnus Hilberth är grundare för it-företagen Releye AB och Sweet Systems AB. Där arbetar i dag systemutvecklaren Safinaz Awad, född i Syrien. Den här veckan ska hon utvisas. Anledningen är att hon under flykten till Sverige tillbringade sju månader i Grekland, där hon också sökte - och har beviljats - asyl.

Det här är en text från SvD Ledare. Ledarredaktionen är partipolitiskt oavhängig med beteckningen obunden moderat.

Dublinförordningen är en del av den europeiska unionsrätten och tillkom 1990. Sverige anslöt sig den 1 oktober 1997 till konventionen, vars syfte är att varje asylsökande inom konventions- staterna ska garanteras en rättssäker och effektiv asylprocess samtidigt som processen ska förbli humanitär.

Konventionen ska också hindra personer från att söka asyl i flera medlemsstater och på så sätt förhala asylprocessen.

Safinaz Awads svenska asylansökan ledde därför till ett utvisningsbeslut 2016 som har överklagats. Nu ska Awad ska utvisas till Grekland. Senast på onsdag måste hon lämna landet. I avvisningsbeslutet påpekas att hon riskerar att få ett återreseförbud om hon "inte lämnat landet i enlighet med utvisningsbeslutet senast när tidsfristen löper ut".

Myndigheterna ska följa lagen. Politikerna svär dagligen trohet till asylrätten. De flesta värnar Dublinkonventionens grundtanke även om efterlevnaden har kritiserats. Utvisningen av Awad, efterfrågad och anställningsbar arbetskraft, är också en konsekvens av systemens utformning. Dock: väl tillbaka i Grekland torde Awad kunna börja om och ansöka om arbetstillstånd för att kunna återvända till kollegorna och arbetsuppgifterna Sweet Systems AB. Sådana ser också reglerna ut.

Det är lätt att förstå Klas-Magnus Hilberths frustration i sitt öppna brev till Heléne Fritzon och Mikael Damberg: "Min fråga till er politiska beslutsfattare som talat vitt och brett om att vi som arbetsgivare måste ställa upp, att vi måste ta vara på dessa människors kompetenser, att mångfald skapar dynamik och konkurrenskraft - på vilket sätt ska vi övriga människor förstå era beslut och regler? När vi som arbetsgivare hjälper människor på flykt och samtidigt matchar kompetenser, språk, kulturer, skapar arbeten och värde till vårt samhälle i alla dessa enskilda fall, hur tycker ni att vi ska uppfatta era utvisningsbeslut likt detta?"

Lagar är fyrkantiga. Signalen från Hilberth (som inte är ensam om denna erfarenhet) kan tolkas som om det finns ett kunskapsunderskott på företagen och hos invånarna om tillämpningen av lagarna. Det leder till slöseri med energi och människors tid. Den handsken kan många med fördel ta upp; Fritzon och Damberg, myndigheter liksom arbetsgivar- och företagarorganisationer.

Källa - 2018-01-29 20:36

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+