Martin Ådahl Om krisen kommer

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Martin Ådahl Om krisen kommer - Det är med krascher på bostadsmarknaden som med att ropa på vargen. Man kan vara aldrig så säker på att bostadspriserna är ohållbara; det är ändå omöjligt att förutse när raset kommer.
Just nu står den svenska bostadsmarknaden på en knivsegg. I decennier har den episka uppgången fått fortgå. För knappa tio år sedan köpte en årslön i Stockholm 11 kvadratmeter boyta i staden, i dag räcker det bara till 5 kvadratmeter. I snitt är bolånen nu fyra gånger årsinkomsten.

Nyligen stegrades försäljningarna (och låneansökningarna) inför det försenade amorteringskravet i juni. Därefter har det rått en ödesmättad stiltje. Nu har Brexits jordbävning slagit till mot börser och valutor. Många länder och många banker är fortsatt skakiga, senast i Italien. Och i bakgrunden jobbar Kina frenetiskt med att hålla fasaden under saneringen av ett monumentalt berg av dåliga lån.

Hittills har fokus i Sverige med rätta legat på att reformera bostadsmarknaden: att befria byggandet från den bitvis bisarra floran av regler, strandskydd och planmonopol. Att göra hyresrätter lönsamma och tillgängliga. Att bromsa lånefesten med bolånetak och amorteringskrav. Bostadsöverläggningarna hade kunnat resultera i en ny livsviktig push framåt - om regeringen vågat.

Men vi behöver tyvärr också prata om det obehagliga: hur väl förberedda vi är för en krasch. Det handlar om två saker: banker och konsumtion, och de hänger ihop.

Vi har ett hyggligt starkt banksystem. De svenska bankerna må låna mycket i utländsk valuta, men anses väl kapitaliserade, trots den senaste mediestormen kring Nordea. Kapitaltäckningskraven har fördubblats.

Bankernas finansiella fundament är dock det svenska förhållandet till skuld. I Sverige kan du aldrig som i USA bli kvitt din skuld genom att lämna tillbaka huset, allt ska betalas till döddagar. Bolån är därmed "säkra" tillgångar. Baksidan är att den som inte kommer ur sitt dyra lån får desto sämre konsumtionsvilja.

Danmark var Europas mönsterekonomi tills bostadsmarknaden kraschade i samband med finanskrisen. Bankerna överlevde, inte heller danskarna tillåts lämna tillbaka nyckeln. Men konsumtionen rasade och arbetslösheten sköt i höjden. Metoder för hushåll att skuldsanera blir därmed allt viktigare, som SNS konjunkturrådsrapport efterlyste i fjol.

Avgörande är dock vad statsmakterna gör för konsumtionen. Här ligger vi illa till. Spakarna att dra i under ett nödläge är redan i maxläge. Riksbanken har minusräntor. Kvarstår finanspolitiken, men den öser redan ut miljarder ur reserven trots brinnande högkonjunktur, det lånas nu både till reformer och löpande utgifter. De fatalistiska förklaringarna är flyktingarna och sjukskrivningarna. Men de kostnaderna är direkt proportionella till graden av politiskt passivitet. Flyktingar tillåts inte börja i enkla jobb utan sätts i vänteläge (ofta i dåliga och dyra bostäder) på grund av Migrationsverkets byråkrati och LO:s motstånd. Sjukskrivningarna exploderar trots att folk blir fysiskt friskare, eftersom offentliganställda mår psykiskt dåligt utan att det följs upp.

Så hur allvarlig är miljardrullningen? Staten har väl råd att spendera om bokrisen kommer? Statsskulden är ju fortfarande bara dryga 40 procent av BNP, en av de bästa siffrorna i OECD. Problemet är att när vi lånar på toppen av högkonjunkturen så blir underskotten dramatiskt värre när krisen kommer. Då är risken stor att hushållen drabbas av berättigad fruktan för framtida åtstramningar och vägrar konsumera.

Det såg vi både i Sverige på 1990-talet och i Europa under eurokrisen.
Det finns tyvärr inga genvägar. Bankerna och staten måste hålla hårt i pengarna nu när goda tider råder, för att hushållen inte ska göra det för hårt den dag krisen kommer. Vi får hoppas att den dröjer.

MARTIN ÅDAHL är chefekonom för Centerpartiet. martin. adahl@centerpartiet. se

Källa - 2016-07-02 09:00

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+