Massivt stöd för Idalagården

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Massivt stöd för Idalagården Senaste nytt om flyktingkrisen

Massivt stöd för Idalagården - Det säger villaföreningens ordförande Ingela Ohlsson. Hon är en av alla dem som protesterar mot planerna på att bygga om Idalagården till 20 korridorrum för flyktingar.

- Idalagården är byns föreningslokal. Den skänktes en gång till byborna och vi har genom åren haft enormt stor behållning av den, säger Ingela Ohlsson.

Planerna på flyktingboende är långt framskridna. En ansökan om bygglov för ombyggnad ska upp på politikernas bord på torsdag.

- Det är inte klokt. Kommunen bäddar ju för hat mot flyktingarna som kommer hit! Föreningar och ideella krafter har kämpat för Idalagården och så tar kommunen helt fräckt bara den ifrån oss. Det måste finnas andra lokaler till flyktingarna, säger Stina Ekdahl, som bor i byn.

Föreningsgården står i dag tom medan 4H-verksamheten intill sjuder av verksamhet tack vare ideella krafter. Kommunen har inte sagt att 4H-gården ska läggas ner men i praktiken blir det så, befarar byborna.

- Enligt förslaget försvinner vår tillgång till toalett och kök. Det görs om till en lägenhet. Men vi kan inte bedriva verksamheten utan kök och toa. Här är stora barngrupper och många är här flera timmar i sträck, säger Veronica Thynell.

- Vi är också oroliga för att det slutar med att de förbjuder vår verksamhet. Vi har djur och gödsel här, och det finns regler för avstånd mellan djurhållning och bostäder som kommunen inte har tittat på.

Närboende till Idalagården har fått tillfälle att yttra sig och uppåt ett 20-tal har klagat. Samtidigt har flera hundra namnunderskrifter samlats in. Någon som klagat uttrycker oro för att det kommer bli "våld och kriminalitet runt gården". Andra betonar att deras protester inte har med flyktingarna att göra, utan om att Idalagården ska vara en föreningslokal.

Pensionärsföreningarna protesterar också.

Idalagården står just nu tom men det beror på att kommunen successivt har höjt hyrorna för alla privata aktörer som hyrt in sig, hävdas det från föreningshåll.

- Det fanns tidigare gym, en brukshundsklubb och en lång rad andra företag i lokalerna, men ingen hade råd att vara kvar, säger Arne Jarl, ordförande i det lokala pensionärsrådet. Han tillägger att en lång rad föreningar också nyttjade lokalerna tidigare. Det är även här allsången arrangeras.

Enligt byggnadsnämndens ordförande Björn Abelson (S) har två frågor har blandats ihop .

- Den ena handlar om gården ska vara en samlingslokal, och det har man tidigare beslutat att den inte ska vara. Pengarna som behövs för ombyggnad, så att det blir brandsäkert som stor samlingslokal för över hundra personer, är man inte beredd att satsa. Den andra frågan, som byggnadsnämnden nu ska ta ställning till, är om det går att göra Idalagården till flyktingboende.

Björn Abelson kände inte till att 4H-gårdens tillgång till kök och toalett försvinner om liggande förslag går igenom.

- Jag får kolla upp det. Det måste gå att lösa i så fall, säger han.

Källa - 2017-02-16 08:05

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 5. Björklund flossar
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+