Mats Malm Vi måste nå fram till arbetsro

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Mats Malm Vi måste nå fram till arbetsro Senaste nytt om flyktingkrisen

Mats Malm Vi måste nå fram till arbetsro - Arbetsro är prio ett. Men Svenska Akademiens nye ständige sekreterare, Mats Malm, vill samtidigt göra Börshuset i Gamla Stan till mer av en litteraturens mötesplats, även för allmänheten.

Det är hans andra dag som ständig sekreterare i Svenska Akademien. Mats Malm, professor i litteraturvetenskap från Göteborg, ter sig utåt precis så som Stockholmskollegan Anders Cullhed beskrev honom efter utnämningen: "Ingen temperamentsfull stjärna utan en lugn och samlad kraft".

- Det är inte så jag brukar definiera mig själv, men om det är så jag är tror jag att det kan vara bra precis nu. Jag tror det är vad alla önskar egentligen, det har varit mycket synlighet de senaste åren. Det som det inte varit mycket av är arbetsro och stabila former - arbete helt enkelt för att uppfylla målen.

Vi sitter i bekväma fåtöljer längs med väggen, inte vid det gamla skrivbordet med fjäderpenna under den stora kristallkronan vars prismor tar en vecka att putsa. På väggarna hänger porträtten på hans företrädare - minus Sara Danius och Anders Olsson.

Efter blott fyra månader som ledamot i Akademien blir rummet Mats Malms fysiska arbetsplats tre dagar i veckan. Han ser sitt nya uppdrag som djupt meningsfullt.

- Jag hade ju sett Akademien från utsidan under lång tid och den gör sådana saker som det verkligen finns ett behov av, ordboken till exempel. Många tänker sig kanske att den är en statlig företeelse men det är Akademien som står för den. Det finns en idé om att arbeta långsiktigt i Akademien som inte samhället - om det nu är kultursfären eller forskningen - tar ansvar för själv.

Manegen är krattad i och med de förändringar som gjorts. Verksamhetsberättelse och ekonomisk redovisning är för första gången offentliga, Akademien har en ledningsgrupp och ledamöterna sitter inte längre på livstid. Men allra viktigast är kanske att det snart inte längre finns några tomma stolar.

- Det är nästan orättvist, jag slapp ju allt bråk egentligen, eller jag såg det bara utifrån och man har gjort ett enastående arbete med att stärka organisationen det senaste året, det är väl förberett och jag har fått väldigt goda förutsättningar.

Stämningen och andan beskriver han som "slående konstruktiv och öppen". De fyra ledamöter som tillträder i december har redan bjudits in att delta vid flera tillfällen, vilket de också gjort.

- Det har varit verkligt roligt att komma in det här, dynamiskt och kraftfullt, det finns en vilja att prova nya vägar och naturligtvis att komma till arbetsro. Det är arbetsro vi måste nå fram till, det gäller både ledamöter och medarbetare, som gjort en otrolig insats de senaste åren.

Mats Malm hoppas kunna fortsätta som föreståndare för Litteraturbanken, det digitala arkiv i ständig utveckling som har blivit något av ett skötebarn. Med en förkärlek för isländska sagor är han både "en litterär arkeolog" och en expert på att levandegöra kulturarvet, även för den breda allmänheten, med hjälp av modern teknik. Den kompetensen tar han med till Akademien.

Sajten svenska. se, med Svenska Akademiens alla ordböcker gratis tillgängliga för alla, kommer förhoppningsvis att byggas ut och erbjuda ingångar även till Nobelbiblioteket och Litteraturbanken.

- De här planerna fanns även tidigare, men jag är väldigt glad över att få vara med i dem. Det ligger väldigt mycket i allas intresse att kulturen blir nåbar från alla håll.

Likaså vill han jobba för att oftare bjuda in allmänheten till litterära evenemang i Börshuset, men också för att sjösätta projekt som möter samtida behov, likt intensivkurserna i svenska för nyanlända som Akademien satte ingång efter flyktingvågen 2015.

TT: Hur blir det då att stå inför världens ögon och tillkännage inte bara en utan två Nobelpristagare i höst?

- Det ser jag fram emot. Det är väl inte något jag försökt arbeta mig fram till, men det ingår i jobbet.

Född: 1964.

Bor: I Göteborg.

Familj: Fru, tolvårig dotter och två utflugna söner.

Sysselsättning: Tjänstledig professor i litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet, föreståndare för Litteraturbanken, ständig sekreterare i Svenska Akademien.

Pågående skrivprojekt: "Aroseniusarkivet. se. Ett slags pilotprojekt om konstnären Ivar Arosenius. Vi har byggt upp en webbsida som samlar så mycket som möjligt av Arosenius. Tanken är att vem som helst ska kunna komma dit - vare sig det är en intresserad tonåring, pensionär eller forskare. "

Läser gärna: "När jag får chansen går jag tillbaka och läser de i de fem band med isländska sagor som kom för några år sedan. Jag var med och översatte några, nu lutar jag mig tillbaka och läser någon av de andra. "

. . . sin uppgift:

- Alla arbetar just nu för att hitta de bästa formerna för de mål som Akademien har. Min uppgift blir att se till att det arbetet verkligen fungerar.

. . . om att ha fyra före detta ständiga sekreterare i Akademien:

- Det är absolut en fördel. Det är ett enormt kunskapskapital och så är det ju överlag med Akademien, det finns väldigt långa traditioner, men det är ingen som förväntar sig att jag bara ska göra som alla andra gjort. Attityden är väldigt öppen.

. . . om att läsa Nobelpristagarkandidater och samtida litteratur:

- Det är en verklig glädje.

. . . om hur sekretessen ska hanteras i en Nobelkommitté med fem externa ledamöter:

- Sekretessfrågan är alltid känslig, och ju fler inblandade desto mer komplicerat blir det. Men det finns ingen anledning att tro att det inte ska fungera. Det handlar om hur kommunikationen sköts.

Tf vd, chefredaktör och ansvarig utgivare: Anna Careborg

Politisk chefredaktör: Tove Lifvendahl

Redaktionschef och stf ansvarig utgivare: Maria Rimpi

Redaktionell chef för digitala prenumerationer
och stf ansvarig utgivare: Martin Ahlquist

Chef SvD Nyheter: Mikael Larsson

Chef SvD Näringsliv: Maria Sundén Jelmini (vik)

Chef SvD Kultur: Lisa Irenius

Postadress Svenska Dagbladet, 105 17 Stockholm

Besök Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm

Organisationsnummer 902004-3619

Telefon Kundväxel +46 8 618 02 20

Telefon Växel +46 8 13 50 00

Källa - 2019-06-07 15:12

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 5. Björklund flossar
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+