Mats Skogkär Brexit är inte det enda stora hotet mot EU.

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Mats Skogkär Brexit är inte det enda stora hotet mot EU. - Barack Obama är på tredagarsbesök i Storbritannien. Lunch med drottning Elisabeth II - nyligen 90 år fyllda - och därefter ett möte med premiärminister David Cameron stod på den amerikanske presidentens fredagsprogram.

Huvudsyftet med besöket är att lägga ett gott ord för EU inför den brittiska folkomröstningen om EU-utträde, brexit, den 23 juni.

EU gör Storbritannien ännu större, löd Obamas budskap i en debattartikel i The Telegraph samma dag han anlände. Obama betonade den speciella, historiska relationen - kulturellt, ekonomiskt och politiskt - mellan USA och Storbritannien:

"De tiotusentals amerikaner som vilar på Europas kyrkogårdar vittnar i tysthet om hur tätt sammanflätade vi är vad gäller välstånd och säkerhet. "

Obamas brittiska resa är ett vågspel. Att den amerikanske presidenten betonar att avgörandet till syvende och sist vilar hos de brittiska väljarna hindrar inte dem som vill ut ur EU från att anklaga Obama för att lägga sig i brittiska, inre angelägenheter.

Kritikerna har rätt. Och fel.

Beslutet är det brittiska folkets men vad som händer med EU är viktigt för unionens nära allierade USA. På samma sätt är de transatlantiska banden viktiga inte bara för britterna utan för hela Europa. Ett Storbritannien som glider ifrån EU ökar risken för att EU och USA också glider isär.

Därför är det inte bara britterna som står vid ett vägskäl om två månader, samtliga EU:s 28 medlemsstater ställs där. Det brittiska vägvalet kommer att få stora och svåröverskådliga konsekvenser för alla.

Ett EU utan Storbritannien är ett sämre och svagare EU. I EU är Storbritannien en av Sveriges viktigaste allierade. Storbritannien är en tung röst för dem som slåss mot protektionism, överstatlighet och brysselbyråkratisk klåfingrighet.

Som världen ser ut - ett aggressivt och revanschistiskt Ryssland, ett Mellanöstern i kaos, flyktingströmmar, terrorism, en ekonomi i kris på många håll och hotande klimatförändringar - behövs enighet inom EU och mellan EU och USA.

Men det finns idag ett annat, minst lika allvarligt, hot mot EU. Det är propåerna om en ny, överstatlig asylpolitik.

Federalister ser flyktingkrisen som en möjlighet att flytta fram sina positioner. I normala fall sjunger Sverige inte med i deras kör men nu är omständigheterna speciella.

Ett fåtal länder, som Sverige och Tyskland, har tvingats axla den största bördan under flyktingkrisen. En jämnare fördelning är önskvärd men att hitta formerna för detta har så här långt inte gått.

Ett av två förslag som EU-kommissionen lade fram vid inrikes- och justitieministrarnas möte i Luxemburg på torsdagen bygger på en automatisk och permanent omfördelning av asylsökande mellan EU-länderna.

"En ganska svår nöt att knäcka", löd migrationsminister Morgan Johanssons (S) kommentar efter torsdagens möte. Johansson tänker sig att "vissa länder" därför måste köras över.

Det är en tanke som borde ha lämnats otänkt.

Ett försök att tvinga fram en permanent fördelning av asylsökande är - med de stämningar som idag råder inom unionen - inte att skjuta sig själv i foten. Det är att ta sikte avsevärt högre upp.

Den uppflammandenationalismen i länder som Ungern och Polen, framväxten av en auktoritär "illiberal demokrati", är inte vacker att skåda. Dessa strömningar måste bemötas, hanteras och motarbetas när de kommer i konflikt med de grundvärderingar EU-samarbetet bygger på.

Men den som tror att lösningen ligger i att "köra över" bråkstakarna, att flytta mer makt till Bryssel, att öka ett redan problematiskt, demokratiskt underskott, misstar sig.

Just nu ser läget hoppfullt ut vad gäller brexit. De som vill stanna kvar har övertaget i opinionen.

Vad gäller EU och flyktingkrisen är det svårare att vara optimist, i alla fall på kort sikt. Men även om läget är besvärligt förblir usla förslag just usla.

En pyrande brand släcks inte med bensin.

Källa - 2016-04-22 17:10

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+