Mats Skogkär Lite mer självkritik hade inte skadat EU.

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Mats Skogkär Lite mer självkritik hade inte skadat EU. - I EU-parlamentet debatterades på tisdagen unionens framtida asyl- och migrationssystem.

Parlamentets majoritet - 459 mot 206 och 52 nedlagda röster - vill se mer överstatlighet och centralisering där asylsökande fördelas mellan medlemsstaterna i relation till befolkning och ekonomi.

I den här frågan är parlamentets uttalande bara rådgivande, en politisk viljeyttring. Att denna vilja också skulle bli lag framstår i nuläget som högst osannolikt.

Migrationstrycket har fått EU-samarbetet att knaka i fogarna. Redan fattade beslut om fördelning av anlända asylsökande verkställs inte. Så här långt har bara 1 145 av 160 000 sökande omfördelats. De öppna gränserna inom unionen, en av EU:s fyra friheter, ifrågasätts och har delvis satts ur spel, bland annat av Sverige.

I Europa "krackelerar den liberala demokratin under det kombinerade trycket av effekterna av den ekonomiska krisen och flyktingkatastrofen i Syrien", skrev Maria Leissner, tidigare ordförande i Liberalerna, numera generalsekreterare för organisationen Community of Democracies, i söndags i Svenska Dagbladet.

Det är en dyster betraktelse över utvecklingen under det senaste decenniet, i världen i stort och i Europa. Dyster och svår att värja sig mot. Men det som lyser med sin frånvaro i hennes analys - och hos många andra ute i samma ärende - är den egna sidans roll. Självkritiken.

Populismens, den inskränkta nationalismens och den "illiberala demokratins" företrädare vinner inte mark enbart av egen kraft utan även genom de liberala demokratiernas missgrepp och övermod.

Hanteringen av europrojektet är ett uppenbart exempel. Införandet var förenat med risker - det insåg alla. Ändå skulle till och med ett land som Grekland med på tåget - trots att det inte uppfyllde kraven.

Det straffade sig när finanskrisen kom. Utan det utdragna, fortfarande pågående grekiska skulddramat hade krisen inte blivit så djup och långvarig.

På tisdagen kom nya siffror över hur sysselsättning och arbetslöshet utvecklas inom EU. Sysselsättningen är tillbaka på förkrisnivåer även om skillnaderna mellan medlemsstaterna är mycket större nu.

Antalet arbetslösa inom EU har minskat med 4,9 miljoner sedan toppnoteringen i april 2013. Men fortfarande är nästan 5 miljoner fler arbetslösa i februari i år jämfört med mars 2008, då finanskrisen slog till.

Den ekonomiska krisen inom EU är i inte så liten omfattning hemmasnickrad. Att många EU-medborgare efter dessa erfarenheter ifrågasätter EU-ledarnas omdöme borde därför inte förvåna.

Att vända utvecklingen är inte omöjligt. Men då krävs nog en analys som handlar mindre om att beklaga motståndarnas illiberala böjelser och väljarnas dåliga omdöme, och mer om en ärlig uppgörelse med den egna politikens fel och brister.

Källa - 2016-04-12 19:07

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+