Med Moderaternas förslag kan EU hållas ihop

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Med Moderaternas förslag kan EU hållas ihop Senaste nytt om flyktingkrisen

Med Moderaternas förslag kan EU hållas ihop - I förra veckan föreslog Moderaterna ett nytt kvotflyktingsystem för EU. Asylsökande samlas i säkra "hotspots" utanför EU där deras ansökningar bedöms. De med störst behov fördelas i Europa enligt kvoter, som varje stat dock har nationell bestämmanderätt över. Asylrätten upprätthålls, men på annan plats.

Det här är en text från SvD Ledare. Ledarredaktionen är partipolitiskt oavhängig med beteckningen obunden moderat.

2015 blev det uppenbart att dagens asylsystem inte fungerar längre. EU:s yttre gräns föll och medlemsländerna slutade registrera asylsökande, i strid med Dublinförordningen. Asylsökande passerade flera säkra länder på sin väg till sin önskade destination, främst Sverige och Tyskland. Nästan ingen en av de 163  000 som sökte asyl i Sverige 2015 skulle ha kunnat göra det om EU:s länder följde de avtal alla hade kommit överens om.

Moderaternas förslag har vantolkats av en del, bland annat allianskollegan Jan Björklund (L), som att Moderaterna vill frångå asylrätten. (Cecilia Wikström (L) gick så långt som att kalla förslaget för kolonialism i Aktuellt 17/10. ) Vantolkarna säger sig vilja "värna asylrätten". Men asylrätten som den ser ut i dag innebär redan att människor på alla till buds stående medel hindras från att kunna söka asyl. EU har slutit avtal med Turkiet så att inga asylsökande når EU den vägen. Transportöransvar hindrar flygbolag från att ta flyget till Europa. Inga lagliga vägar finns in, och inga föreslås heller av Liberalerna. Det som återstår i dag är att riskera livet på Medelhavet - hittills i år har 2 784 drunknat. Är det detta som är att värna asylrätten?

Värnar vi människors liv behövs ett nytt system, som inte göder flyktingsmugglarna.

I torsdags röstade Europaparlamentet igenom Cecilia Wikströms (L) förslag om en uppdaterad Dublinförordning. Förslaget innebär tvingande kvoter för alla medlemsstater samt att länderna med yttre gräns måste registrera alla asylsökande. Precis som förut, alltså. Kan det fungera den här gången? Under hösten 2015 kom EU överens om att omfördela 160 000 från Grekland och Italien. Fram till september hade endast 30  000 omfördelats. Innan övriga EU faktiskt tar emot de flyktingar de förbundit sig, tvekar nog gränsländerna inför att registrera fler.

Klimatkollen med Jenny Stiernstedt. De viktigaste klimatnyheterna direkt i din inkorg.

Moderaterna vill att varje land ska ha nationell bestämmanderätt över sin flyktingkvot. Regeringen och Cecilia Wikström (L) driver linje med tvångsfördelning av flyktingar. I september fick man EU-domstolen på sin sida. Den enda kompromissen man kan tänka sig är en infasning, berättade migrationsminister Heléne Fritzon i lördagsintervjun (SR 21/10), där motsträviga länder tar emot färre än sin egentliga kvot under en övergångsperiod. Hon utesluter inte att använda EU-bidragen som vapen för att uppnå lydnad: "Att helt enkelt hota med indragna bidrag".

Hit har vi alltså kommit. Fattiga EU-länder som Polen, Ungern, Tjeckien och Slovakien ska få sina EU-bidrag indragna om de inte accepterar en migrationspolitik som deras befolkningar vägrar. Men om inte Europas befolkningar är med på tåget fungerar inte detta. Skapades inte EU trots allt för sina medlemmar? Med Moderaternas förslag kan länder själva välja hur många flyktingar de klarar av att ta emot. Ett tvång riskerar att slita isär EU.
Dessutom vill flyktingarna själva inte alltid bo i de anvisade länderna. Många flyttar kort efter att de ankommit. Sverige och Tyskland fortsätter att locka, även efter att man fått permanent uppehållstillstånd i ett säkert land.

I dag är en majoritet av de som kommer till Europa över Medelhavet ekonomiska migranter från Afrika - främst Nigeria, Guinea, Elfenbenskusten och Gambia. Europa kan inte bli världens permanenta uppsamlingsplats för alla sorters migranter. Skydd ska endast ges till de som har störst behov, vilket är flyktingar.

Om inte fler ska drunkna behöver incitamenten att korsa Medelhavet tas bort en gång för alla.

Källa - 2017-10-24 06:30

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 5. Björklund flossar
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+