Merkel medger misstag i flyktingpolitiken

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Merkel medger misstag i flyktingpolitiken Senaste nytt om flyktingkrisen

Merkel medger misstag i flyktingpolitiken - Tyskland och andra EU-länder blundade allt för länge för flyktingkrisen och undvek att hjälpa partner som Spanien och Italien. Angela Merkels självkritik kommer ett år efter det att Tyskland öppnade sina gränser för över en miljon flyktingar - och i spåren av fallande opinionssiffror.

BONN Tyskland och EU ignorerade allt för länge flyktingkrisen som redan 2004 och 2005 var akut, medgav Merkel på onsdagen i en intervju med Süddeutsche Zeitung.

- Och ja, vi tyskar var på den tiden emot en proportionell fördelning av flyktingar på medlemsländerna, sa förbundskanslern och förklarade att "också vi tyskar stängde ögonen för problemen och undvek att finna en gemensam europeisk lösning".

Med en anspelning på Spanien och Italien som länge kritiserat att de lämnades i sticket av sina EU-partner sa Merkel:

- Många här var nog ganska nöjda med att andra fick ta hand om frågan. Det kan jag inte förneka.

Merkel varnade också för invandringsfientliga paroller och uppmanade landets politiker att uttala sig försiktigt.

Merkels intervju kommer på dagen ett år efter hennes omstridda uttalande "Wir schaffen das". Ett rikt och starkt Tyskland klarar att ta emot hundratusentals flyktingar, sa hon på en presskonferens i Berlin den 31 augusti 2015.

Fyra dagar senare satte Tyskland Dublinförordningen ur spel och öppnade sina gränser för tiotusentals flyktingar som satt fast i Ungern. I gränsstäder som Passau bröt kaos ut. Dygnet runt strömmade flyktingar in. De vandrade på Autobahn, kom i överfyllda tåg och kamperade på perronger och trottoarer.

En våg av sympati och frivilliga hjälpinsatser sköljde fram över landet men blandas nu allt mer med skepsis och oro. Klarar Tyskland verkligen av denna utmaning. En påfrestning som Merkel själv jämför med den tyska återföreningen som sedan 1989 har kostat över tusen miljarder euro.

- Vi kommer att klara det bara vi håller fast vi våra värderingar, upprepar hon nu i intervjun med Süddeutsche Zeitung.

Många var för ett år sedan överraskade över att den annars försiktiga och rationellt beräknande förbundskanslern så entydigt tog ställning för flyktingarna och för Tysklands moraliska ansvar. En hållning som i dag både beundras och kritiseras som naiv.

- Hon står på rätt sida av historien, lovordade Barack Obama när han i våras var på besök i Berlin.

Den republikanska presidentkandidaten Donald Trump däremot beskriver hennes flyktingpolitik som vansinnig och som en katastrof för Tyskland och för Europa. Hård kritik kommer också från Ungern, Polen och Österrike som beskyller Merkel för att ha agerat oansvarigt och utan samråd med bundsförvanterna.

- Merkels "Wir schaffen das" är inget annat än en uppmaning till alla flyktingar att komma hit, kritiserade i veckan Österrikes försvarsminister Hans Peter Doskozil.

På hemmaplan har Merkels öppna gränser gett högerpopulistiska AfD luft under vingarna. I helgen delstatsval i Mecklenburg-Vorpommern kan AfD räkna med nästan en femtedel av rösterna. Bara 42 procent av tyskarna vill i dag att hon ställer upp i nästa förbundsdagsval.

Källa - 2016-08-31 15:21

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 5. Björklund flossar
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+