Mexiko skickar 6 000 soldater till södra gränsen

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Mexiko skickar 6 000 soldater till södra gränsen Senaste nytt om flyktingkrisen

Mexiko skickar 6 000 soldater till södra gränsen - Ett alltmer pressat Mexiko lovar att skicka 6 000 soldater till gränsen mot Guatemala för att stoppa migranter på väg mot USA.

Lyckas man inte hotar Donald Trumps regering att på måndag införa femprocentiga tullar på alla varor från Mexiko.

Intensiva förhandlingar pågår i Washington DC, där bland andra Mexikos utrikesminister Marcelo Erbrard befinner sig. Men trots att både mexikanska företrädare och Vita huset hävdar att samtalen är framgångsrika har inget genombrott ännu nåtts.

- USA:s inställningar har inte ändrats, i nuläget går vi vidare med tullar, sade Vita husets pressekreterare Sarah Sanders sent på torsdagen enligt nyhetskanalen CNN.

Det var i slutet av maj som president Donald Trump hotade att införa tullarna - och att gradvis öka dem upp till som mest 25 procent - till dess att "problemet med olaglig invandring är löst". Trump påstår att Mexiko är passivt delaktigt i att tillåta massinvandring mot USA och att detta utgör en kris och ett extraordinärt hot mot USA:s säkerhet.

Gränssäkerhet är en profilfråga för Trump som länge hävdat att narkotika och brottslingar flödar över landets södra gräns. Ett av hans mest framträdande vallöften var att bygga en gränsmur mot Mexiko.

Efter hans senaste utspel har Mexiko vidtagit en rad åtgärder för att hejda migrantströmmen norrut och blidka USA. Till exempel har omkring 1 200 personer på väg från Centralamerika mot USA stoppats av mexikansk polis och militär. Och löftet att skicka 6 000 soldater från nationalgardet till landets södra gräns mot Guatemala är en rejäl ökning gentemot de 1 500 soldater som i nuläget bevakar gränserna, skriver tidningen Mexico News Daily.

Samtalen i Washington DC väntas fortsätta under fredagen, bland annat med fokus på en uppgörelse om ändrade asylregler som USA gärna vill se. En sådan skulle innebära att migranter som flyr våldsamheter i sina centralamerikanska hemländer måste söka skydd i det första land de kommer till - och inte vänta tills de kommer till USA, rapporterar tidningen The New York Times. Det skulle tvinga flyende från Guatemala att söka skydd i Mexiko och flyende från El Salvador och Honduras att göra detsamma i Guatemala,

USA vill också utöka det program som tvingar migranter som söker skydd i USA att vänta i Mexiko medan deras ansökningar behandlas.

Inga beslut lär dock fattas förrän president Donald Trump återvänder från sitt besök i Europa, något som sker sent på fredagskvällen svensk tid.

Antalet migranter som greps för att antingen ha försökt ta sig över USA södra gräns olagligt eller ha försökt ta sig över gränsen utan korrekt dokumentation steg dramatiskt till drygt 144 000 under maj. Det är det högsta antalet gripanden under en enskild månad på 13 år, enligt statiskt från USA:s gränsmyndighet CBP.

Gränssäkerhet och en tuffare invandringspolitik är profilfrågor för USA:s president Donald Trump. Ett av hans mest framträdande löften under valrörelsen 2016 var att bygga en gränsmur mot Mexiko.

Trump hävdade då som nu att brottslingar och narkotika flödar över USA:s södra gräns och att en mur är det enda sättet att stoppa detta.

Under sin tid vid makten har presidenten på olika sätt stramat åt migrationspolitiken. I fjol meddelades bland annat att nolltolerans råder mot olaglig invandring och att alla som olagligt tar sig över den södra gränsen ska gripas och åtalas. Under budgetåret 2018, som löpte ut den sista september i fjol, greps nära 397 000 personer för sådana brott, vilket var färre än det senaste decenniets årsgenomsnitt på drygt 400 000. De senaste månaderna har dock antalet gripanden ökat dramatiskt.

Under valrörelsen hette det att Mexiko skulle betala för bygget. Det kravet har Trump tvingats backa ifrån, men han hävdar att Mexiko ändå kommer att stå för pengarna i och med omförhandlade handelsavtal.

Direkt finansiering av murbygget har dock blivit en huvudvärk för Vita huset. I budgetförhandlingar i höstas begärde Trump 5,7 miljarder dollar. Kravet gick inte att få igenom i kongressen, vilket resulterade i en rekordlång nedstängning av delar av statsapparaten under vilken 800 000 statsanställda permitterades.

Genom kongressförhandlingar i februari avsattes knappt 1,4 miljarder dollar för gränsbarriärer. Presidenten skrev under den budgeten men utlyste samtidigt nödläge för att frigöra ytterligare medel. En majoritet i kongressen röstade i mars för att avbryta nödläget, men då lade Trump in sitt första presidentveto.

Tf vd, chefredaktör och ansvarig utgivare: Anna Careborg

Politisk chefredaktör: Tove Lifvendahl

Redaktionschef och stf ansvarig utgivare: Maria Rimpi

Redaktionell chef för digitala prenumerationer
och stf ansvarig utgivare: Martin Ahlquist

Chef SvD Nyheter: Mikael Larsson

Chef SvD Näringsliv: Maria Sundén Jelmini (vik)

Chef SvD Kultur: Lisa Irenius

Postadress Svenska Dagbladet, 105 17 Stockholm

Besök Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm

Organisationsnummer 902004-3619

Telefon Kundväxel +46 8 618 02 20

Telefon Växel +46 8 13 50 00

Källa - 2019-06-07 13:10

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 5. Björklund flossar
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+