Migrationsstrid väntar på EU möte

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Migrationsstrid väntar på EU möte - På den formella delen av dagens toppmötesagenda står bland annat försvarssamarbetet och en uppföljning av arbetsmarknads- och utbildningsfrågor från toppmötet i Göteborg för en månad sedan.

I centrum för uppmärksamheten står ändå den informella delen under kvällens middag.

I enlighet med det nya arbetssätt som lanserats av permanente rådsordföranden Donald Tusk ska statsminister Stefan Löfven (S) och hans kollegor då diskutera mer svepande och flykt- och migrationsfrågor. Tanken är inte att enas om några beslut, men att däremot lägga ut linjen för att kunna enas under första halvåret 2018.

Så långt är allt väl - men när Tusk i sin inbjudan till mötet varslade om att han kan tänka sig att lägga fram ett eget förslag i frågan om inte länderna kommer överens under våren så reagerades det rejält.

Länder som Sverige, Tyskland och Italien ser det som att Tusk i princip ställer sig bakom de länder som vägrar att acceptera bindande kvoter i asylmottagningen.

Helt fel, tycker Löfven.

- Vi kan inte helt plötsligt släppa principen om att alla länder ska vara solidariska och ta sitt ansvar. Det ska alla länder göra, vi har en gemensam yttre gräns och då måste vi ha ett gemensamt ansvar för migrationspolitiken, sade Löfven i riksdagens EU-nämnd i går.

Dagens möte fortsätter sedan i morgon - även om det då egentligen är två helt nya separata möten som äger rum.

Först håller euroländerna ett toppmöte dit alla länder som är med i EU:s stabilitets- och tillväxtpakt också bjudits in - samt även Tjeckien och Kroatien. I praktiken har det inneburit att alla länder utom det snart EU-lämnande Storbritannien kommer att vara med för att diskutera hur det ekonomiska samarbetet ska fungera framöver och planerna på att exempelvis införa en gemensam "eurofinansminister".

Därefter möts exakt samma länder igen - fast nu i egenskap av de 27 som blir kvar i EU efter det brittiska utträdet. På programmet då står att formellt ge klartecken för att inleda nästa fas i brexitförhandlingarna, om övergångsregler och framtida handelsrelation.

Ingen väntas ha några invändningar.

- Jag är beredd att ge grönt ljus för att gå vidare till nästa fas i förhandlingarna, konstaterade statsministern i EU-nämnden i går.

Källa - 2017-12-14 10:42

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+