Migrationsverket anlitar omstridd jurist

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Migrationsverket anlitar omstridd jurist - Det grandiosa asylboendet ombord på lyxkryssaren Ocean Gala blev aldrig verklighet.

I stället utbröt en strid mellan ägarna och Migrationsverket, som inte vill betala notan.

Nu förs myndighetens juridiska talan av den tidigare styrelseordföranden för den kontroversiella sajten Lexbase.

Det blev en världsnyhet i början av 2016 när det stod klart att Migrationsverket hade ingått ett avtal för att förvandla lyxkryssaren Ocean Gala till ett enormt asylboende för närmare 2 000 personer.

Men efter att länsstyrelsen bedömt att det inte fanns något tillstånd för båten stoppades planerna, och i stället initierades en ekonomisk strid mellan myndigheten och ägarbolaget Floating Accommodations.

Den striden pågår fortfarande, och Migrationsverkets talan förs av den tidigare styrelseordföranden för den kontroversiella sajten Lexbase, uppger Aftonbladet.

Mannen, som numera arbetar som jurist på en firma som har avtal med myndigheten, var styrelseordförande för sajten mellan september 2014 och maj i år.


"Inget som jag anser är märkligt"

Lexbase har fått häftig kritik för sin verksamhet, som går ut på att i sökbara databaser tillgängliggöra information om dömda svenskar, i utbyte mot betalning. Sajten har fördömts av både politiker och jurister.

Men den tidigare styrelseordföranden ser inga problem med sitt förflutna.

- Lexbase verksamhet utgår ifrån allmänna handlingar som finns tillgängliga för vem som helst. Det är ett sökverktyg, det finns inget som jag anser är märkligt med det, säger han till Aftonbladet.

Willis Åberg ansvarar för boendefrågor på Migrationsverket. Han säger att man har tagit in extern hjälp på grund av resursbrist. Åberg kände inte till juristens tidigare engagemang i Lexbase, och kommenterar det så här:

- Han har plockats in efter vår upphandling. Det är inget som utifrån det har hindrat att vi har tagit hans kompetens i anspråk, säger Åberg till Aftonbladet.

Källa - 2016-08-25 09:25

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 5. Björklund flossar
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+