Migrationsverket avvisar skånsk flyktingvädjan

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Migrationsverket avvisar skånsk flyktingvädjan Senaste nytt om flyktingkrisen

Migrationsverket avvisar skånsk flyktingvädjan - De flesta skånska kommuner har svårt att klara årets kvot för flyktingmottagande. Därför planerar flera kommuner för att ge husrum åt kommunplacerade flyktingar i skolor, sovsalar och privata bostäder.

Samtidigt har Migrationsverket fått starka önskemål från flera kommunledningar om en tillfällig paus i överföringarna från asylboende till kommunala boenden.

De önskemålen kommer inte att bli uppfyllda.

- Vi är helt medvetna om kommunernas problem att ta emot alla de flyktingar som anvisas dit. Men inom Migrationsverket styrs vi av lagstiftning, säger Åsa Lindberg.

- Vi försöker vara följsamma genom att göra vad vi kan för att anpassa oss efter kommunernas prekära situation och genom att senarelägga anvisningar, men det här är en allt för stor politisk och principiell fråga för att vi helt ska kunna sätta stopp för fortsatta anvisningar.

Enligt Åsa Lindberg är kommunerna inte ensamma om att ha svårt att husera ett stort antal nyanlända flyktingar. Migrationsverket brottas med samma bekymmer.

Just nu finns drygt 17 000 personer i Migrationsverkets boenden som har beviljats uppehållstillstånd i Sverige. Därmed har staten inte längre något egentligt ansvar att erbjuda dem mat och husrum.

- Om jag får göra en personlig reflektion så bör alla de kommuner som nu kräver en flyktingrespit vara medvetna om att en sådan paus skulle drabba andra kommuner.

- Om vi dröjer med anvisningarna till en viss kommun så blir det ju den kommun där deras nuvarande asylboende finns som får ta ansvar för skola, vård och omsorg till dessa flyktingar under längre tid än beräknat, säger Åsa Lindberg.

Källa - 2016-11-23 21:00

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Kirsebergsfängelset mkb
 3. Om det blir nyval
 4. Piska som i usa
 5. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 6. Björklund flossar
 7. Kuratorn mobulbostäder MKB
 8. Poeten mot fascismen
 9. Angela merkels efterträdare
 10. Bilda regering efter valet

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+