Migrationsverket Beslut om turkiska asylsökande i höst

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Migrationsverket Beslut om turkiska asylsökande i höst - I kölvattnet av utrensningarna i Turkiet flyr nu många landet. Migrationsverket har hittills frusit alla turkiska asylärenden så att ingen kan skickas tillbaka. Men beslut om de ska räknas som skyddsbehövande kommer troligen inte förrän i höst. Flera journalister har redan kommit till Sverige.

- Det finns inga tecken på att förföljelserna av fria medier ska sluta så jag tror att det kan bli en akut situation om några veckor, säger Ola Larsmo, ordförande i Svenska PEN.

Erdogans grepp om Turkiet hårdnar. Efter de senaste veckornas oroligheter med massutrensningar, avskedanden av lärare, poliser och domare, och uppgifter om tortyr av fängslade oppositionella, tyder nu mycket på att allt fler flyr landet. Det gör att flyktingströmmen kan bli stor även till Sverige.

SvD kunde tidigare i veckan berätta om en journalist som flytt Turkiet och nu sökt asyl i Sverige. Han hade samma dag träffat ytterligare tre landsmän i samma situation. Men hur många som hittills sökt asyl här är oklart. Migrationsverket har beslutat att tillfälligt frysa alla ärenden men beskedet om uppehållstillstånd kan komma att ta tid.

- Vi skickar inte tillbaka någon till Turkiet som situationen ser ut idag, men vi måste utreda frågan ordentligt och avvakta den fortsatta utvecklingen i landet. Skulle vi ha ärenden liggande där vi har beslutat om avslag och utvisning så är de stoppade. De som är här nu har skydd, säger Mikael Hvinlund, ställföreträdande generaldirektör på Migrationsverket.

Enligt Hvinlund kan ett beslut om asylsökande från Turkiet ska räknas som skyddsbehövande komma tidigast någon gång i höst, i dagsläget.

Asylrättsjuristen Viktor Banke säger att det inte är konstigt att beslutet tar tid med tanke på den kaotiska situationen i landet.

- Sverige har en absolut skyldighet att utreda skyddsbehov för de som kommer hit, det gäller Turkiet som alla andra länder. Men en person är skyddad i Sverige under tiden och just nu är situationen i Turkiet väldigt turbulent. Man vill troligen vänta för att se om det stabiliserar sig, om oroligheterna fortsätter kan det tala för ett skyddsbehov. Det beror helt på utvecklingen, säger han.

Han tar exemplet med en grupp asylsökande från Uzbekistan i fjol, som fått avslag men där verkställan av beslutet stoppades. Det fanns rapporter från människorättsorganisationer om att personer fått långa fängelsestraff när de återvände och därför ville Migrationsverket göra en utredning.

- Det kan finnas beslut som väntar på att verkställas, till exempel människor från Turkiet som kom hit innan kuppförsöket och hävdade att de var oppositionella och kanske fick avslag. Eftersom man inte vet om de kommer att utsättas för tortyr eller förföljelse får inte Sverige besluta om verkställan, säger Viktor Banke.

Uppemot 19000 människor har frihetsberövats i Turkiet. Amnesty har också varnat för att det förekommer tortyr av Gülen-anhängare i fängelserna.

Utrensningarna har också slagit hårt mot den fria pressen. Ett stort antal tidningar har stängts och natten till söndagen anhölls ytterligare sex journalister som arbetat för tidningen Zaman, bland dem den 72-årige journalisten Sahin Alpay som i flera år var verksam vid Stockholms universitet.

På Svenska PEN har man hittills haft kontakter med ett antal journalister och författare som flytt Turkiet och tagit sig till Sverige, men tror att många fler är på väg att ta sig hit.

- Det är några fall hittills men vi tror att den stora strömmen kommer snart. Det finns inga tecken på att hoten och fängslandet av journalister avtar så jag tror att det kan bli en akut situation. Det beror på vad som händer med de journalister som ställs inför rätta, om det är skrämseltaktik från regimens sida eller om syftet är att stänga ned medierna helt, säger ordföranden Ola Larsmo.

Han tror att många som flytt de senaste dagarna försöker ta sig ut ur landet så snabbt som möjligt och sätta sig i säkerhet, medan tanken på asyl kommer senare.

- Jag antar att det är många som funderar på det, men har man åkt akut vill man kanske avvakta först och se om situationen lugnar ner sig.

För de människor från Turkiet som söker asyl gäller samma rättigheter som för andra asylsökande, det vill säga att Migrationsverket har skyldighet att hjälpa till med bland annat boende och ekonomiskt stöd.

Källa - 2016-08-01 12:59

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+