Minnesord om Janos Solyom

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Minnesord om Janos Solyom Senaste nytt om flyktingkrisen

Minnesord om Janos Solyom - Janos Solyom var en av tusentals flyktingar som kom till Sverige från Ungern efter upproret i oktober 1956. Femtio år efteråt, 2006, började jag som stadsarkivarie i Malmö. Jag hade då arbetat i Budapest i tre år, och jag beslöt att vi på Stadsarkivet skulle ordna en utställning om flykten och de ungerska flyktingarna.

På 50-talet var de lokala polismyndigheterna ännu utlänningsmyndigheter, och i Malmö polisarkiv fanns en fyllig dokumentation om varje flykting vars första anhalt var Malmö.

Utställningen baserades på de förhörsprotokoll med fotografier som ingår i polisarkivet, plus stort uppslagna förstasidor av Sydsvenska Dagbladet där man kunde följa den dramatiska utvecklingen, nyinspelade intervjuer och mycket annat.

Men en utställning kräver också fysiska föremål. Mina medarbetare och jag kontaktade därför ett stort antal ex-ungrare för att fråga om det i deras familjer fanns föremål som tagits med från Ungern till Sverige.

Vi fick låna in de mest skiftande föremål - en kaffeservis, "man måste ju kunna bjuda på kalas i det nya landet", tjocka pjäxor som skulle hålla för att kliva över de leriga fälten vid gränsen, tavlor som hängt i det ungerska vardagsrummet, och mycket annat.

En av dem jag ringde upp var Janos Solyom. Hade han möjligen kvar något som han hade tagit med sig? Javisst! Han hade i sin svarta läderportfölj stoppat ner en salami och en flaska ungersk "konjak". Varför? Jo, för att kunna muta gränsvakterna! Portföljen hade han kvar, och den fick vi gärna låna.

Av papp tillverkades en illusorisk salami, och via nätet fann vi bilder av etiketter till den fejkade konjak som man under kommunisttiden tillverkade i Ungern; en sådan klistrade vi på en tidsenlig flaska. I en av montrarna lades den öppna portföljen med salami och flaska väl synliga, och en etikett berättade om föremålens historia.

Men Janos Solyom spelade i dubbel bemärkelse en annan viktig roll när den ungerska revolten uppmärksammades i Malmö. I samband med utställningen placerades en söndagseftermiddag en stor flygel mitt i det vackra och luftiga stadsbiblioteket Ljusets kalender. Ingenting hade annonserats i förväg, men några rader med stolar hade ställts framför instrumentet.

Klockan tre kom Janos Solyom in, satte sig helt lugnt vid flygeln och började spela. Bibliotekets besökare blev alldeles stilla och liksom sjönk ner på stolarna och i trapporna upp till våningarna. Och de lyssnade. Han spelade enbart ungersk musik - Bartók, Liszt, Kódaly, Dohnányi - berättade initierat om varje kompositör och varje stycke, och hela denna konsert blev en magisk och helt oväntad upplevelse för den allt större publiken.

Efteråt bjöds pianisten på en god gåsmiddag på Rådhuskällaren, en trevlig och uppskattad avslutning på en oförglömlig dag.

Anna Svenson

tidigare stadsarkivarie i Malmö

Källa - 2017-10-19 08:00

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 5. Björklund flossar
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+